Home Nieuws Beplanting Geschiedenis Arboretum Vrienden Bestuur  
Arboretum/Arboretum /Arboretum.
Arboretum
Terug

Arboretum.

Wat is een Arboretum.

Wat is een arboretum?
Een arboretum of bomentuin is een bomenverzameling in een (grote) tuin of een park.

Er kunnen verschillende redenen zijn om zo'n levende verzameling van veel verschillende soorten bomen (en struiken) aan te leggen. Bijvoorbeeld om kennis en materiaal te vergaren voor de bosbouw of boomkwekerijen, om een zuiver wetenschappelijke collectie te vormen of met een educatief doel.

Het woord arboretum stamt van het Latijnse 'arbor' = boom. Een arboretum (meervoud: arboreta) is een gespecialiseerde botanische tuin. In een botanische tuin worden allerlei soorten planten gehouden; in een arboretum vooral winterharde houtige gewassen. Soms vormt een arboretum ook een onderdeel van een botanische tuin. En in de meeste botanische tuinen staan natuurlijk ook bomen en struiken.

In een arboretum worden de bomen en struiken al dan niet systematisch gegroepeerd (soms ook geografisch) en wordt er veelal naar gestreefd een zo volledig mogelijk aantal soorten en variŽteiten te houden (rekening houdend met de klimatologische omstandigheden). Bij de aanleg van een arboretum wordt er veelal naar gestreefd de afzonderlijke individuen goed tot hun recht te laten komen. Naamgeving en etikettering spelen een belangrijke rol.