Home Nieuws Beplanting Geschiedenis Arboretum Vrienden Bestuur  
Beplanting/Bomen/Gleditsia triacanthos "Sunburst"
Bomen
Heesters
Kruiden
Terug

Gleditsia triacanthos "Sunburst"

- geelbladige valse christusdoorn -

De valse christusdoorn (Gleditsia triacanthos) is een bladverliezende boom uit Noord-Amerika uit de bonenfamilie (Fabaceae), ook wel genoemd Leguminosae (Vlinderbloemen) en de onderfamilie Caesalpinioideae (poinciana- of pauwenbloemachtigen).

De boom groeit snel en verschaft daarom vlug schaduw. Hij kan een hoogte van 20-30 m bereiken. Kenmerkend zijn de grote doornen aan stam en takken.
De cultivar "Sunburst" heeft, zeker bij het uitlopen, lichtgroene tot zelfs gele bladeren.
Er bestaan rassen met en zonder (var. inermis) doorns.
Men ziet deze boom in straten en parken en hij is geschikt voor een niet te kleine tuin.

Het hout is tamelijk duurzaam, zwaar, sterk, taai, en splijtvast; het is grof van nerf. Het spinthout is licht en het kernhout lichtbruin/oranje van kleur.
Het is onder de naam Honey Locust een bekende boom en houtsoort in de Verenigde Staten.
Ondanks deze naam is het geen honingplant. De pulp tussen de zaden in de boon is wel lekker zoet.

Naamgeving.
De valse christusdoorn veronderstelt ook het bestaan van een echte christusdoorn. Dat is ook zo: Paliurus spina-christi, een struik uit de familie van de wegedoorn (Rhamnaceae). En er is nog een Christusdoorn (zonder meer), bij ons bekend als kamerplant (Euphorbia milii, uit de gelijknamige wolfsmelkfamilie Euphorbiaceae).

De geslachtsnaam Gleditsia is afgeleid van de naam van prof. J.G. Gleditsch (1714 Leipzig- 1786 Berlijn), directeur van de botanische tuin van Berlijn en grondlegger van de bosbouwkunde.
triacantos betekent driehoeksdoorn en verwijst naar de vorm waarin de doornen aan de boom groeien.
Sunburst = zonnevlam als aanduiding voor de helgele kleur van de ontluikende bladeren. Ook de herfstkleur is supergeel.

De naam van de onderfamilie is afgeleid van de geslachtsnaam van de poincianas (Caesalpinia), genoemd naar de italiaanse arts en botanicus Andrea Cesalpino (Arezzo 1524 - Rome 1603), de uitvinder van het herbarium.
Poinciana, genoemd naar Phillippe de Longvilliers de Poincy (1584-1660), de Franse gouverneur van het Antilleneiland Saint Kitts (vlak onder St.Eustatius en Saba). Hij was lid van de Malteser ridders. Hij stichtte op het eiland een ziekenhuis en bouwde een kasteel, met een grote tuin eromheen waar hij allerlei planten spaarde. Hij was eigenaar van een orkest van tot slaaf gemaakte Afrikanen, die regelmatig uitvoeringen gaven in de tuin.

In Hoogvliet.
Op het Arboretum staan sinds de grote renovatie van 2021 twee exemplaren.