Home Nieuws Beplanting Geschiedenis Arboretum Vrienden Bestuur  
Nieuws/Dynamiek/Het Arboretum in beweging deel 4 (maart 2014)
Actueel
Plant van de maand
Dynamiek
Belegen nieuws
Terug

Het Arboretum in beweging deel 4 (maart 2014)

-afronding van de werken-

Het arboretum Hoogvliet maakt onderdeel uit van de Heerlijkheid. De Heerlijkheid bestaat uit het evenemententerrein, de natuurspeelplaats, de plas Nederland met strandje, het gebouw de Villa voor evenementen en feesten, de modelbotenvereniging en uiteraard het arboretum zelf.

Binnen de Heerlijkheid vinden momenteel nog een aantal werkzaamheden plaats, maar een groot gedeelte van het lopende project is afgerond. Er is een nieuw voet- en fietspad, er zijn paden aangelegd op de geluidswering A15 die een verbinding heeft met het Bonairepark, er is een nieuwe parkeerplaats aangelegd welke direct een loopverbinding heeft met het evenemententerrein en de Villa en er is bosplantsoen geplant op de geluidswering. Voor het arboretum zelf zijn er nieuwe paden aangelegd en is er een nieuwe ingang gekomen. Naast het arboretum ligt het nieuwe softbalveld.

Nog niet alles is helemaal gereed of afgerond. Zo is men nog bezig met de panoramaheuvel op de geluidswering. Op de panoramaheuvel moet een grote panoramaschommel komen. Vanuit deze schommel heeft men dadelijk uitzicht over het gehele terrein. Helaas zijn nog niet de financiŽn beschikbaar om hem direct te plaatsen.

Verder moet ook nog de groeiberg afgerond worden. Deze maakt onderdeel uit van de geluidswering. De kern van de groeiberg bestaat uit vervuilde grond en wordt later ook voorzien van paden en bosplantsoen. De groeiberg is momenteel nog niet op hoogte. Tijdelijk zal deze op natuurlijke wijze worden ingericht zodat deze de komende jaren door iedereen gebruikt kan worden.

Momenteel hebben we nog overlast van de werkzaamheden van het Warmtebedrijf welke een restwarmteleiding legt door het gehele gebied. Hier en daar moeten nog aansluitingen gemaakt worden. Als de werkzaamheden zijn afgerond zullen alle ontbrekende voet- en fietspaden worden gekoppeld en is het gebied af.

Het arboretum ligt aan het nieuwe voet- en fietspad. Met zijn nieuwe ingang en de nieuwe paden kan hier weer naar hartenlust gewandeld worden. Uiteraard gaan wij er voor zorgen dat het arboretum nu echt verder kan doorontwikkelen. In eerste instantie zullen wij het arboretum in zijn geheel, daar waar mogelijk is, spitten en bemesten. We willen de basis op orde hebben zodat dadelijk de nieuwe bomen en beplanting geplant kunnen worden. De hoop grond die er nu ligt wordt tijdens het spitten glooiend verwerkt. Na al deze werkzaamheden zal een en ander ingezaaid worden en zal het maaibeheer zo afgestemd worden dat ook recreŽren daar weer mogelijk is.

Dit voorjaar zullen al enkele bomen geplant gaan worden. Dit is een Gledistia triacanthos (Valse Christusdoorn), een Cercidiphyllum japonicum (Katsuraboom) en een Tilia europaea ĎKoningslindeí (Koningslinde).

De Gledistia komt uit het project Heerlijk Houtingen. Een nieuwbouw project waar niet alle gerooide bomen herplant konden worden.
De Cercidiphyllum is een al wat oudere boom welke moest wijken vanwege de bouw van de Campus. Momenteel staat deze boom naast de bouwplaats. Deze boom zal gelijk een beeld geven in het arboretum omdat deze al wat groter is dan een kwekerijboom. Hij zal dan ook op het nieuwe gedeelte in de grote open ruimte komen te staan.
De Tilia is in het kader van de kroning van Willem Alexander en zal 30 april geplant gaan worden.

Verwacht wordt dat in april/mei alle werkzaamheden zijn afgerond op zowel het arboretum als in de Heerlijkheid en het Bonairepark. Rond die tijd zal dan ook dit deel van de Groene gordel officieel geopend worden en zullen er enkele activiteiten georganiseerd worden, omdat dan weer een deel van het fietsrondje Hoogvliet gereed is.
Enkele officiŽle handelingen zullen nog vooraf gaan zoals het plaatsen van een brug in het Bonairepark samen met Rijkswaterstaat en de boomfeestdag op 20 maart 2013 in Bonairepark.

In komende tijd zal het bestuur van het arboretum zich buigen over de verdere inrichting van het arboretum en zal zich met name richten op de aanplant van bomen en mogelijk wat heesters. Langzaam zal voor Hoogvliet een Bomentuin ontstaan waar dadelijk iedereen van kan genieten en men kan zien wat voor mooie en bijzondere bomen er zoal niet zijn in kleur, bloeiwijze en vorm.