Home Nieuws Beplanting Geschiedenis Arboretum Vrienden Bestuur  
Nieuws/Dynamiek/Het Arboretum in beweging deel 2 (dec. 2011)
Actueel
Plant van de maand
Dynamiek
Belegen nieuws
Terug

Het Arboretum in beweging deel 2 (dec. 2011)

-veranderingen in de de omgeving-

Niet alleen de omgeving van het Hobbiteiland waar het arboretum ligt wordt aangepakt, maar ook op de Heerlijkheid zelf komen er aanpassingen en is men al gestart met de herinrichting van het Bonairepark.

Ook in Bonairepark komt er een nieuw voet- en fietspad welke natuurlijk aansluit op het voet- en fietspad wat ook langs het arboretum komt. Zo krijgt men een mooie voet- fietsverbinding met de noordelijk gelegen parken van de Groene Gordel van Hoogvliet.
Op de grens van de Heerlijkheid en het Bonairepark ligt nu de Digna Johannaweg. Deze weg en achterliggend viaduct gaan verdwijnen i.v.m. de uitbreiding van de A15. Doordat deze weg niet meer nodig is kunnen we nu de Heerlijkheid en het Bonairepark beter aan elkaar koppelen en krijg je een mooie groene verbinding. Om dit gebied interessanter te maken voor bezoekers is gekozen om hier een uitzichtheuvel te maken waar in de toekomst een grote schommel komt welke uitkijkt op de A15 en de industrie, maar waarvan je vandaan ook goed op arboretum kunt kijken.

Op de Heerlijkheid zelf wordt de geluidswal verder aangepast en voorzien van beplanting en wandel (struin)-paden. Deze wandelpaden sluiten aan op de uitkijkheuvel en zo kun je in de toekomst vanuit het arboretum lopen via de Heerlijkheid en de uitkijkheuvel naar de struinpaden van het Bonairepark. Nadat de groeiberg welke zich in de geluidswal bevindt aangevuld is met "vervuilde" grond uit Hoogvliet komen daar ook nog wandelpaden en kun je in de toekomst ook via de Heerlijkheid zo naar het Ruigeplaatbos toe lopen.

Er staat ons dus nog heel wat te wachten in de omgeving en op het arboretum zelf. Uiteraard is het bestuur met de adviseurs hier druk mee bezig. Maandelijks wordt er vergaderd en is men op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Schetsontwerpen zijn er gemaakt voor nieuwe beplanting en bomen en langzamerhand vallen de puzzelstukjes in elkaar. Er wordt gezocht naar allerlei nieuwe mogelijkheden om ook het oudere gedeelte op te knappen.

Een nieuwe ingang geeft nieuwe mogelijkheden. Zo wil men borden bij de ingangen van het arboretum en wil men bordjes bij de bomen, waar de Latijnse en Nederlandse naam met een klein stukje tekst op komen te staan.
Verder is men natuurlijk druk bezig met het kijken naar nieuwe bijzondere bomen. Lijsten zijn hiervoor gemaakt en op het schetsontwerp is al het een en ander verdeeld. Ja, zelfs zijn in de voorbereidingen al acties ondernomen en worden er binnenkort al nieuwe bomen geplant. Zo komt er een Varenbeuk (Fagus sylvatica ‘Asplenifolia’) en een Anna Paulowna boom (Paulownia tomentosa) welke geschonken zijn door de deelgemeente aan Jeanne van der Velde bij haar afscheid als actieve voorzitter van de bomenridders. Komt er een Valse Christusdoorn welke van Vestia komt omdat er in het project Dura Coignet II een boom extra weg moest i.v.m. de nieuwbouw en wordt gekeken of herplant van uit Bonairepark ook deels hier geplant kan worden. Ook wordt er nog onderzocht of een volwassen Katsuraboom uit project Campus een plekje kan krijgen op het arboretum.

Bestuursleden zelf hebben ook struiken en bomen verzameld die een mooi plekje kunnen krijgen op het arboretum. Zo zie je dat de stichting druk bezig is met de inrichting. Maar met deze paar bomen en struiken kunnen we natuurlijk geen heel arboretum inrichten en we zijn naarstig op zoek naar donateurs en sponsors die ons verder kunnen helpen met de inrichting met borden, naamplaatjes en bomen. Dus hebben jullie een groen hart, wil je sponsoren of zelf mee helpen meldt je dan aan bij de stichting Arboretum Hoogvliet. De gegevens zijn verder op deze website terug te vinden.