Home Nieuws Beplanting Geschiedenis Arboretum Vrienden Bestuur  
Beplanting/Bomen/ Acer griseum
Bomen
Heesters
Kruiden
Terug

Acer griseum

- papieresdoorn of kaneelesdoorn -

De papieresdoorn (Acer griseum) is een kleine boomsoort in het geslacht van de esdoorn (Acer) uit de familie van de zeepbomen (Sapindaceae). Hij komt uit Centraal China.

Beschrijving
Acer griseum heeft een slanke en hoge kroon met omhoog gebogen takken; vaak is hij meerstammig en lijkt dan meer op een grote struik dan een boom.
De papieresdoorn dankt zijn naam aan de bast, die bladdert in kaneelbruine dunne papierachtige rollen af. Deze rollen blijven aan de stam hangen en geven deze een ruig uiterlijk, vooral in de winter als de takken en de stam vol in het zicht zijn is dit erg mooi.
De knoppen zijn klein, puntige en bijna zwart. De bladeren zijn tegenovergestelde en drielobbig, bij het uitlopen bronskleurig later donkergroen, in oktober een prachtige oranje herfstkleur!
De ongeveer 5 cm lange bloemknop is roze en aanvankelijk dichtbehaard.
Acer griseum is tweehuizig. De bloeiwijzen bevatten meestal drie bloemen. De gele bloemen hangen aan behaarde stengels; de bloei is in april/mei, tegelijkertijd met de uitkomen van het blad. Elke bloem bestaat uit vijf kelk- en vijf gelobde kroonbladeren. Mannelijke bloemen bevatten tien meeldraden. De vruchten hebben ongeveer 3,5 centimeter lange vleugels en blijven in Europa meestal onbevrucht.

Indeling
Het geslacht Esdoorn is rijk aan soorten. Verwante soorten worden gegroepeerd in secties, die ook min of meer samenvallen met regio’s. Zo zijn er Noord-Amerikaanse, Europese en Japanse esdoorns. De sectie van Acer griseum is de sectie Triflorum, die alle in het oosten van Azië inheems zijn. Adrian Franchet beschreef hem in 1894 eerst als een ondersoort van Acer nikoense, Ferdinand Pax zag hem in 1902 als aparte soort en daar is iedereen het nu mee eens.

Verspreiding
De papieresdoorn is inheems in China. In vele delen van Europa wordt hij vaak als decoratieve boom geplant. In Groot-Brittannië wordt hij ongeveer 14 meter hoog, maar op het continent slechts zes tot tien meter, hoewel hij wel volledig winterhard is.

Naam
De geslachtsnaam Acer is de oud Latijnse naam van (waarschijnlijk) de gewone esdoorn en is door Linnaeus overgenomen. De soortaanduiding griseum betekent letterlijk “grijs”, wat een beetje ongelukkig is, want de stam is meer bruin dan grijs.
De vertaling van de Chinese naam is ‘sneeuwesdoorn’, wat ook zou wijzen op een meer wittig uiterlijk. De Duitse en Franse naam is kaneelesdoorn en die is eigenlijk het meest treffend. Maar omdat de schors afbladdert in papierdunne stroken, is in het Nederlands (en in meerdere talen) de naam papieresdoorn ingeburgerd.

In Hoogvliet.
Het exemplaar in ons arboretum is geplant in 2009 als herinnering aan een overleden vriendin van de sponsor.