Home Nieuws Beplanting Geschiedenis Arboretum Vrienden Bestuur  
Beplanting/Bomen/Prunus x subhirtella "Autumnalis Rosea"
Bomen
Heesters
Kruiden
Terug

Prunus x subhirtella "Autumnalis Rosea"

- sneeuwkers -

De sneeuwkers is een van de weinige bomen die in de winter bloeien. Vaak begint hij al in november te bloeien, en dat kan tot maart/april doorgaan (behalve als het vriest). Andere gebruikte namen zijn Winterprunus, Herfstprunus, Japanse kerselaar
Autumn Cherry, Winter Flowering Cherry (Engels), Cerisier d Automne (Frans), Schneekirsche (Duits)

Herkomst
Inheems is de sneeuwkers in Midden Japan. Hij wordt daar overal in de tuinen aangeplant, zoals ook de verwante Japanse sierkers (Prunus serulata). Hij kwam naar Europa via de VS rond 1894. Hij is ook populair als straatboom. In Hoogvliet bijvoorbeeld langs de Zuidzijdsedijk in Tussenwater.

Naamgeving
Linnaeus heeft de geslachtsnaam Prunus ontleend aan de Latijnse volksnaam voor de pruim en dat betekent "steenvrucht". Tot het geslacht behoren nogal wat (gekweekte) vruchtbomen: de amandel, de perzik, de kers, de abrikoos, de vogelkers, de sleedoorn en de pruim.
Subhirtella duidt op de ruwe onderzijde van de bladeren. De soort is in 1865 op naam gebracht door de Nederlandse arts en botanicus Friedrich Miquel (1811-1871) die 5300 planten van een naam heeft voorzien; hij publiceerde er overigens wel 7000. Hij was professor in Utrecht en directeur van het Rijksherbarium in Leiden. Hij ging maar zelden op reis, maar was expert voor planten uit de Nederlandse kolonien ( nu Indonesie en Suriname). Hij werd vlak over de grens in Neuenhaus geboren, wat zijn Duitse voornamen verklaart, maar niet zijn Spaanse achternaam.

Plantkenmerken
Sneeuwkers is een dicht vertakte grote struik of middelgrote boom (tot 8 meter hoog) met schuin uitstaande en iets overhangende takken. Hij heeft een brede, open kroon, De halfgevulde lichtroze, bijna witte bloemen zijn kleiner dan die van voorjaarsbloeiende sierkersen. Wanneer het vriest, stopt hij even met bloeien. Na de vorstperiode ontwikkelen zich weer nieuwe bloemknoppen. Door zijn lange bloeitijd bloeit de sneeuwkers nooit echt rijk, maar toch voldoende om er tijdens de grijze wintermaanden van te genieten. De bladeren zijn eerst groen en kleuren in de herfst oranjegeel.

In het Arboretum Hoogvliet staan drie sneeuwkersen, geplant na de grote renovatie van 2021. Zij de vervangers van de bomen die in 2009 zijn geschonken door de firma Binder te Poortugaal.
In Tussenwater zijn hele straten voorzien van sneeuwkersen.