Home Nieuws Beplanting Geschiedenis Arboretum Vrienden Bestuur  
Nieuws/Dynamiek/Het Arboretum in beweging deel 1 (aug.2011)
Actueel
Plant van de maand
Dynamiek
Belegen nieuws
Terug

Het Arboretum in beweging deel 1 (aug.2011)

-een nieuwe start-

Ooit was het de bedoeling dat op het Hobbiteiland naast het arboretum een dierenbegraafplaats zou komen. Toen dat niet doorging, vond het Dagelijks Bestuur van Hoogvliet dat de werf van Gemeentewerken hier zijn plaatsje zou vinden. Het Arboretum zou hier dan ook gebruik van kunnen maken voor bijvoorbeeld vergaderen. Inmiddels is dit ook weer achterhaald en zijn er weer nieuwe ontwikkelingen.

De werf van Gemeentewerken kreeg geen toestemming van de directie om naar het Hobbit eiland te verhuizen en bevindt zich nog steeds aan de Kapershoekseweg.

Nu de werf Hoogvliet niet meer gebruik kon maken van dit eiland was er de opening voor nieuwe bestemmingen. Maar wat zou het gaan worden?
Er is de laatste jaren veel gespeculeerd over de inrichting en zijn er vele mogelijkheden uitgedacht. De deelgemeente wilde graag een parkeerplaats bij de Heerlijkheid, de brandweer moest een aanrijroute hebben voor bepaalde gebieden, een goed fietspad moest er om het rondje Hoogvliet verder te verbeteren, de honkbalvereniging moest eventueel een nieuwe plek krijgen en er moest ook nog wat extra's komen om meer publiek te trekken naar de buitengebieden van Hoogvliet. Er is toen heel wat af vergaderd, zijn er werkateliers geweest en bijeenkomsten. Ik heb de laatste jaren heel wat voorstellen en tekeningen voorbij zien komen.

Uiteindelijk lag er begin 2011 een redelijk voorstel op tafel. Hierop was te zien dat het Hobbiteiland in deze vorm niet zou blijven bestaan. Arboretum Hoogvliet vroeg zich af wat is en blijft nu ons gebied. De ideeŽn die zich gevormd hadden snoepten een deel van het eiland af voor fietspad, nieuwe watergangen en een honkbalveld. Van een mooi groot terrein bleef weinig over om verder het arboretum te kunnen ontwikkelen. Door een aantal bestuurders van het arboretum is er toen flink onderhandeld met de deelgemeente en uiteindelijk is er een definitief gebied aangewezen voor het arboretum. De huidige ontwerpen destijds zijn toen aangepast en heeft het arboretum nu zijn definitieve vorm gekregen.

Het ontwerp wat er nu ligt zal ik in het kort uitleggen. De deelgemeente wilde graag parkeerplaatsen in de omgeving hebben. Deze lagen in het ontwerp eerst langs de Herikweg tussen Heerlijkheid en Arboretum. Echter de brandweer had de aanrijroute niet meer nodig en men heeft toen gekozen om alleen een voet- en fietspad aan te leggen tussen Heerlijkheid en Arboretum. Dit was veel beter omdat men dan als gebruiker meer zicht had op het terrein van de Heerlijkheid maar ook het arboretum. Er staat dan geen blik in de weg en het fietspad komt dan veel landelijker te liggen. De parkeerplaats is toen verplaats naar de westkant van het arboretum waar het ingepast zou worden in het groen met bomen, hagen en grasparkeerplaatsen. Helaas moest hier wel een bos voor verdwijnen.

Aan de oostkant van het arboretum is het honkbalveld gedacht waardoor een watergang moest opschuiven. Ook de ingang van het arboretum moest verplaatst worden. Men wilde dit koppelen aan een van de ingangen van de Heerlijkheid en nu liggen deze tegenover elkaar waardoor er een beter verbinding komt die ook nog eens dichter bij de nieuwe parkeerplaatsen ligt. Deze parkeerplaatsen kunnen nu ook door niet-Hoogvlieters gebruikt worden om hier in de toekomst makkelijk een rondje lopen in Ruigeplaatbos, Heerlijkheid en arboretum. Verder is het arboretum extra ontsloten en komt en aan de andere kant van het eiland een brug te liggen zodat je vanuit de wijk ook direct naar arboretum en Heerlijkheid kunt.

Nu zijn we er natuurlijk nog niet. Het gebied dat aangewezen was voor het arboretum moest natuurlijk ook nog van een nieuw ontwerp voorzien worden. Er is toen aangegeven door de stichting waar men het een en ander wilde hebben en zo is een aanvullende padenstructuur uitdacht, waar de bezoekers in de toekomst tussen de nieuwe groene aanwinsten van het arboretum kunnen wandelen.
Alle ontwerpen zijn inmiddels goedgekeurd door de diverse instanties en er kan gestart worden met de uitvoering.