Home Nieuws Beplanting Geschiedenis Arboretum Vrienden Bestuur  
Beplanting/Bomen/Sequoiadendron giganteum
Bomen
Heesters
Kruiden
Terug

Sequoiadendron giganteum

- mammoetboom -

De mammoetboom of reuzensequoia is een conifeer uit de familie van de cypressen (Cupressaceae), nu nog alleen maar in het wild voorkomend op de westelijke hellingen van de Sierra Nevada in Californie, maar voor de ijstijden algemeen voorkomend op het noordelijk halfrond.

Deze boom doet zijn naam eer aan: het wordt een reus van een boom, een ware mammoet. In het Sequoia National Park in Californie hebben de grootste exemplaren een eigen naam. De grootste is
General Sherman van 83 meter. Uniek is de zeer dikke bast, die zacht en sponzig aanvoelt. Deze boom is daarom in staat om bosbranden te overleven en kan honderden jaren oud worden.

De reuzenmammoetboom is de eerste boom die op het Arboretum Hoogvliet is geplant. Een langverwachte, feestelijke gebeurtenis die plaats vond op 16 september 2006.
Hoewel de boom in de loop der jaren is vertroeteld en alle ingrepen op de tuin had overleefd, is de poging om hem ook bij de grote renovatie van de tuin in 2020-2021 te redden, de boom fataal geworden. Bij het verplanten bleek, dat de kluit nog maar uit 1 armzalige wortel te bestaan.
Hij is vervangen door drie nieuwe exemplaren.