Home Nieuws Beplanting Geschiedenis Arboretum Vrienden Bestuur  
Beplanting/Bomen/Catalpa x erubescens "Purpurea"
Bomen
Heesters
Kruiden
Terug

Catalpa x erubescens "Purpurea"

- purperrode trompetboom -

Deze bladverliezende boom is een cultivar van een kruising van twee soorten trompetbomen met een groot, ovaal blad dat laat in het voorjaar uitloopt en dan purperrood is gekleurd.In de loop van de zomer wordt het blad groen. Het geslacht Catalpa behoort met iets meer dan 100 geslachten tot de familie van de Bignoniaceae, met een hoofdzakelijk tropische verbreiding en het zwaartepunt daarvan in Zuid-Amerika.

De bloemen zijn prachtig en geuren heerlijk. Deze soort, een kruising tussen een Catalpa bignonioides en Catalpa ovata, heeft vrij compacte bloemtrossen. In de herfst en de winter is de boom getooid met lange, zeer dunne hangende vruchten (peulen).

De botanische naam Catalpa is afgeleid van het Cherokese catawba. Deze Indianen gebruikten delen van deze boom als geneesmiddel. Als een bloem apart bekeken wordt, blijkt dat deze de vorm heeft van een trompet, vandaar de Nederlandse naam.

De naam catalpa werd in 1777 voor het eerst gebruikt door Giovanni Antonio Scopoli in zijn boek Introductio ad Historiam Naturalem bij de beschrijving van Bignonia catalpa L., waarvan de geldige naam nu Catalpa ovata G.Don is.

De soortaanduiding erubescens betekent: rood-wordend, blozend.

Er zijn ongeveer 10 Catalpa-soorten
De gewone trompetboom (Catalpa bignonioides = Catalpa met bladeren als van de Bignonia) is inheems in de zuidoostelijke staten van de VS;
De eibladige trompetboom (Catalpa ovata) is inheems in China.

In Hoogvliet.
Het exemplaar op het Arboretum is geplant na de grote renovatie van 2021.