Home Nieuws Beplanting Geschiedenis Arboretum Vrienden Bestuur  
Beplanting/Bomen/Populus lasiocarpa
Bomen
Heesters
Kruiden
Terug

Populus lasiocarpa

- ruwvruchtige populier -

De ruwvruchtige populier is een boom uit de wilgenfamilie (Salicaceae). De plant komt van nature voor in centraal China.
De standplaats van de ruwvruchtige populier is vochtige loofbossen, langs rivieroevers en op hellingen op natte leemachtige lichtzure grond. In zijn natuurlijk verspreidingsgebied is het een gewaardeerde houtproducent, maar daarbuiten wordt hij nauwelijks aangeplant, vanwege het gevaar van afbrekende takken.
Het is niet bekend hoe deze populier vanuit China in het westen is beland. Het eerste exemplaar zou in Italie ontdekt zijn.

Beschrijving.
De ruwvruchtige populier wordt maar 20 meter hoog.
De schors is donkergrijs gegroefd.
De enorme lappen van bladeren worden 15-30 cm lang en 10-15 cm breed. De bovenkant is glanzend donkergroen met -heel opvallend- een rode nerf; de onderkant is lichtgroen.

De ruwvruchtige populier is tweehuizig (mannelijke bloemen zitten op andere planten dan de vrouwelijke). De bloemen ontluiken in maart/april voor de bladeren. De mannelijke katjes zijn 9 cm lang en zijn behaard. De vrouwelijke katjes zijn dubbel zo lang. In juni laten de vrouwelijke katjes het witte, katoenachtige zaad vrij.

Naamgeving.
De wetenschappelijke geslachtsnaam Populus is gegeven door Linnaeus in 1753.
Daniel Oliver benoemde de soort. Hij was een Engelse botanicus, in 1830 geboren in Newcastle. Hij was hoogleraar in Londen en bibliothecarus van de Kew Gardens. Hij heeft meer dan 1900 planten op naam gebracht, voornamelijk Afrikaanse. Hij overleed in 1916.

Populus is de oude romeinse naam voor populier, wat zoiets betekent als: volksboom.
Lasciocarpa betekent : met wollige vruchten

Populier, pappel, of peppel, uit het oudfrans poplier, verwant aan peuple.

In Hoogvliet.
De ruwvruchtige populier in het Arboretum is in 2021 geplant na de grote renovatie van de tuin. Daarvoor stond er ook een exemplaar, ge-ent op een wilde onderstam, aangekocht en geplant in 2009. In 2015 is daarvan een van de takken afgebroken als gevolg van een zomerstorm. De onderstam heeft de groie toen overgenomen. Reden om dat exemplaar niet meer te bewaren en een nieuwe te planten.

In de omgeving komt de boom niet voor.