Home Nieuws Beplanting Geschiedenis Arboretum Vrienden Bestuur  
Beplanting/Bomen/Clerodendrum trichotomum
Bomen
Heesters
Kruiden
Terug

Clerodendrum trichotomum

- pindakaasboom -

Clerodendrum trichotomum is een kleine boom (een meter of zes) uit de familie van de dovenetelfamilie of lipbloemigen (Lamiaceae), die in augustus of soms pas in september bloeit.

De bloemen zijn net sterretjes en geven een heerlijke zwoele geur in de zachte nazomeravonden. De bloei is in de clubkleuren van Feijenoord. De bladeren hebben aan de onderkant een zacht donsvachtje. Als je een blad tussen je vingers wrijft, ruik je pindakaas (heus waar, goed ruiken!). De vruchten, besjes in dit geval, zijn spectaculair blauw, de kleur van de veren van een ijsvogeltje.

De soort, inheems in Japan, is de enige van het
50 soorten tellende geslacht die in onze streken winterhard is. Het zwaartepunt van de verspreiding van dit geslacht ligt in de tropen.

Etymologie.
De geslachtsnaam Clerodendrum komt van het Grieks en betekent kans-boom. De soortaanduiding trichtomum betekent drietand en wijst op de neiging van de boom om meerstammig op te schieten.

In Hoogvliet.
Het exemplaar dat in het Arboretum staat is geplant bij de grote renovatie van 2021. Daarvoor stond er een exemplaar uit 2009, die uitbundig bloeide. In de zomer van 2013 is de bliksem in de boom geslagen. Hij is in 2018 vervangen door een andere Clerodendrum, mogelijk de varieteit fargesii. In ieder geval is die nu ook verwijderd.