Home Nieuws Beplanting Geschiedenis Arboretum Vrienden Bestuur  
Beplanting/Bomen/Paulownia tomentosa
Bomen
Heesters
Kruiden
Terug

Paulownia tomentosa

- Wollige Anna Paulownaboom -

Een prachtig violetblauw bloeiende boom uit China, die tot voor kort tot de familie van de helmkruiden (Scrophulariaceae) werd gerekenend, maar tegenwoordig, samen met de andere soorten van het geslacht een eigen familie (Paulowniaceae) vormt.

De wollige Anna Paulownaboom werd in 1838 door de duitse VOC-arts Philipp Franz von Siebold in Japan verzameld en wetenschappelijk beschreven. Hij noemde het genus naar de Nederlandse koningin Anna Paulowna, de echtgenote van koning Willem II. Zij was de dochter van de tsaar van Rusland Paul I.
Aanvankelijk was de soortaanduiding niet "tomentosa" maar "imperialis", wat zoveel als keizerlijk betekent. In China en Japan was het gebruik van deze bomen namelijk voorbehouden aan de keizer, vandaar waarschijnlijk, dat von Siebold op het idee kwam de wetenschappelijke naam naar een keizersdochter te vernoemen. De grootste liefhebber van de soort was echter de keizer van Oostenrijk, Franz Joseph I, jawel: de man van Sisi! Hij heeft overal in zijn rijk de boom laten planten.
Ook in de USA komt de soort uitbundig voor. Dat had zo zijn reden. Chinees porselein was erg geliefd in de Verenigde Staten. Het kwetsbare spul werd verpakt in de vederlichte zaden van de Paulownaboom. Wij gebruiken daar nu piepschuim voor, maar dat was in de 19e eeuw nog niet uitgevonden. De dozen gingen kennelijk vooral stuk tijdens het vervoer per trein, waarbij de zaden in grote getale uit de wagons waaiden en langs het spoor kiemden en opschoten. De bomen worden daar nu als een plaag beschouwd.

Op het Arboretum hebben twee Paulownabomen gestaan, de tweede als vervanger voor de eerste, maar ze deden het allebei niet goed. Wat overigens opmerkelijk is, want de soort stelt weinig eisen aan de grond. Bij de grondstructuurverbetering van 2020/2021 zijn beide verwijderd.
Op 4 maart 2021 is een nieuw exemplaar geplant, geschonken door de familie van mevr. Fetty de Swart (1944-2020). De plaquette vermeldt een uitspraak van Boeddha: "Waar liefde is, is leven".

In Poortugaal staat op de kruising Albrandswaarseweg/ Waalstraat/ Lange Zantelweg een mooi exemplaar.