Home Nieuws Beplanting Geschiedenis Arboretum Vrienden Bestuur  
Beplanting/Bomen/Pinus nigra ssp. nigra
Bomen
Heesters
Kruiden
Terug

Pinus nigra ssp. nigra

- Oostenrijkse den -

Als naamgever voor de hele dennenfamilie (Pinaceae) is de den of pijnboom (Pinus) een soortenrijk coniferengeslacht, dat voornamelijk op het noordelijk halfrond voorkomt. De zwarte den (Pinus nigra) is een Europese soort uit de groep van 2-bladerige dennen, die in een aantal ondersoorten wordt verdeeld. De ondersoort (subspecies) nigra heeft een eigen Nederlandse naam: Oostenrijkse den. Logischer zou zijn: Oostenrijkse zwarte den.

Andere ondersoorten zijn: larico = de Corsicaanse den, pallassiana = de Krimden, salzmannii = de pyrenese den.
De Oostenrijkse den komt in het wild voor in het oostelijk deel van de Alpen en op de Balkan, maar is elders veel aangeplant in bossen, windsingels en parken. Hij kan overal tegen: zeewind, kalk of klei in de bodem, het deert niet. De boom wordt bij ons 30 meter hoog. Kenmerkend ten opzichte van de andere ondersoorten is de onregelmatige kroon. Van de grove den (Pinus sylvestris) is hij te onderscheiden door de aanwezigheid van hars in de knoppen.
De mannelijke bloemen zijn goudgeel, de vrouwelijke rood. De boom bloeit in mei.

Naamgeving.
De wetenschappelijke geslachtsnaam Pinus is Latijn. In de oudheid gebruikt voor zowel de spar als de den, in het algemeen de pijnboom, het hout van de pijnboom (vurenhout) of zelfs een schip gemaakt van vurenhout. Met het woord Pinetum wordt soms een arboretum aangeduid, dat zich gespecialiseerd heeft in coniferen.
De soort- en ondersoortaanduiding nigra betekent zwart.
Ook in het Nederlands is de naam “den” lang gebruikt voor zowel de pijnboom (Pinus) als de fijnspar (Picea) en de zilverspar (Abies).
Het hout van de Pinus heet grenen, van Picea is vuren en van Abies dennenhout.
Pinus wordt zelden gebruikt als kerstboom, ondanks het lied: Oh dennenboom… (in het Duits Oh, Tannebaum) is dat een spar.
Pijnboompitten zijn de zaden van de parasolden, al of niet geroosterd lekker in de sla en op de pizza.

In Hoogvliet.
In het Arboretum staan sinds de grote renovatie van 2020-2021 vier Oostenrijkse dennen in de noordelijke rand. Zij vormen het tegenwicht van de drie mammoetbomen in de zuidelijke rand.