Home Nieuws Beplanting Geschiedenis Arboretum Vrienden Bestuur  
Beplanting/Bomen/Zelkova serrata
Bomen
Heesters
Kruiden
Terug

Zelkova serrata

- keyaki of Japanse zelkova -

De keyaki is een bladverliezende tot 30 meter hoge boom uit de iepenfamilie (Ulmaceae) die van nature voorkomt in China, Japan en Korea.
Daar groeit hij bij voorkeur in laag gelegen stroomdalen op vochtige vruchtbare gronden, maar hij kan tot 1200 meter boven zeeniveau komen.

De boom is in Nederland geïntroduceerd door Phillipp von Siebold in 1830. In Europa en Noord-Amerika wordt hij sindsdien aangeplant als sierboom in parken en langs wegen en straten. Hij is resistent tegen de iepenziekte. Ook als bonsai is de soort populair.

Beschrijving.
Het uiterlijk van de boom heeft trekjes van een heksenbezem, met veel schuin afstaande takken.
De lichtgrijze schors is aanvankelijk glad, maar bij het ouder worden schilfert die af en worden beige plekken zichtbaar.
De bladeren zijn eirond 12 x 5 cm en scherp getande randen.
De boom bloeit in het voorjaar, met mannelijke en vrouwelijke onopvallend groene bloemen, die door de wind bestoven worden.
De vruchten zijn ongevleugeld, waarmee het geslacht zich onderscheidt van de iepen.

Naamgeving
De geslachtsnaam Zelkova is afgeleid van het Georgisch dzelkva, dat "rotsplank" betekent. Het verwijst naar Zelkova carpinifolia, waarvan het hout werd gebruikt in de woningbouw.
De soortaanduiding serrata betekent gezaagd en verwijst naar de bladrand.

In het Nederlands wordt zowel de wetenschappelijke geslachtsnaam als de Japanse naam gebruikt. Die laatste is ook de aanduiding van het hout van de boom, dat in Japan veel gebruikt wordt voor meubels en muziekinstrumenten.

In Hoogvliet
In het Arboretum is de boom aangeplant in 2015 ter vervanging van een sneeuwklokjesboom. Bij de grote renovatie van 2020-2021 is het exemplaar gerooid. In het voorjaar van 2021 is een nieuw exemplaar geplant.