Home Nieuws Beplanting Geschiedenis Arboretum Vrienden Bestuur  
Beplanting/Bomen/Halesia monticola
Bomen
Heesters
Kruiden
Terug

Halesia monticola

- bergsneeuwklokjesboom -

Halesia monticola uit de familie van de Styracaceae (rozenkransbomen) is inheems in het Appalachengebergte in de staten Tennessee, Noord-Carolina en Georgia van de USA. De boom kan daar wel 39 meter groot worden (in het Great Smoky Mountains National Park), maar elders aangeplant wordt hij niet groter dan 5 tot 12 meter.

De bloemen verschijnen in april-mei, zijn wit en klokvormig (vandaar de naam) en hangen met 3-5 bijeen. Ze zijn groter dan bij de nauw verwante soort Halesia carolina.
De vruchten hebben vier vleugels en blijven nog lang aan de boom, zelfs als de bladeren al gevallen zijn. Die zijn langwerpig omgekeerd eirond, middelgroen, maar in de herfst worden ze geel.

Naamgeving.
De geslachtsnaam Halesia is een eerbetoon aan de Britse geestelijke, natuurwetenschapper, uitvinder van de ventilator en (na de dood van zijn vrouw) filantroop Stephen Hales (1677-1761).
De soortaanduiding monticola betekent "in de bergen groeiend".
De Nederlandse naam verwijst enerzijds naar de groeiplaats, anderzijds naar de vorm van de bloemen.

In Hoogvliet.
Het exemplaar in het Arboretum is daar geplant in maart 2021, na de grote renovatie. Daarvoor heeft er enige tijd een exemplaar gestaan, dat daar geplant is in 2013. Die boom heeft veel te lijden gehad van de droogte en heeft niet gebloeid.