Home Nieuws Beplanting Geschiedenis Arboretum Vrienden Bestuur  
Beplanting/Bomen/Prunus serrulata "Shirotae"
Bomen
Heesters
Kruiden
Terug

Prunus serrulata "Shirotae"

- Fujiyama sierkers (sakura) -

De Prunus serrulata "Shirotae" is een cultivar van de Japanse sierkers uit de rozenfamilie (Rosaceae). Deze elegante sierboom is een echte blikvanger in elke tuin met zijn witte bloesem in april. Er komen geen vruchten aan de boom.

Beschrijving.
De Japanse sierkers is een bladverliezende boom die een hoogte kan bereiken van 3 tot 8 meter. De stam is grijsbruin tot grauwachtig zwart. De bast van de jonge twijgen is kaal en grijs tot bruin gekleurd.
De bladeren staan verspreid aan de twijgen. De 1-1,5 cm lange bladstelen heeft op het bovenste einde twee (1-3) nectarklieren. Het blad is 5-9 bij 2,5-5 cm omgekeerd eivormig met een spitse punt. De bladrand is fijn gezaagd of dubbelgezaagd. Ook op de spits zit een nectarkliertje. De bovenkant van het blad is donkergroen, de onderkant is lichter groen en zacht behaard. In de herfst kleuren de bladeren intensief rood en geel.

Die Japanse sierkers is inheems in Korea, Japan en grote delen van China. Mogelijk is de soort van oorsprong niet inheems in Japan, maar vanuit China ingevoerd. Nu wordt de soort in alle gematigde streken wereldwijd gekweekt.

Shirotae: (Fujiyama sierkers) is sinds 1905 bekend. Het is een kleine boom met horizontaal uitstaande takken. De jonge bladeren zijn bronsgroen. De bladeren zijn diep gezaagd en ongeveer 12 cm lang. De bloemen zijn 5-6 cm breed en spierwit.

Naamgeving.
Prunus is een Latijns woord dat steenvrucht betekent. Het geslacht omvat een aantal vruchtbomen zoals de kers, amandel, pruim, abrikoos
Serrulata = fijn getand en duidt op de structuur van de bladrand.

De Japanse naam voor de sierkersen is sakura.
De Nederlandse naam van Prunus serrulata is Japanse sierkers.
De cultivar "Shirotae" is in het Nederlands naar de berg Fuji (= Fujiyama) genoemd.

In Hoogvliet.
De drie bomen in het Arboretum staan bij elkaar. Ze zijn geplant na de grote renovatie van 2020-2021. Daarvoor stonden er ook drie bomen van deze soort op de tuin. Zij waren gedoneerd door de firma Binder, nu gevestigd in Poortugaal. De huidige bomen vervangen derhalve de schenking.