Home Nieuws Beplanting Geschiedenis Arboretum Vrienden Bestuur  
Beplanting/Bomen/Populus x canadensis
Bomen
Heesters
Kruiden
Terug

Populus x canadensis

- kanadas -

De Canadese populier, een kruising tussen de Amerikaanse populier (Populus deltoides) en de zwarte populier (Populus nigra) is een boom uit de wilgenfamilie (Salicaceae). De plant komt alleen in cultuur voor; selecties van deze kruising worden algemeen aangeplant vanwege de rechte stam.

De boom wordt wel aangeplant als windvang langs dijken en woonwijken. Als straatboom is ze minder geschikt, takken breken gemakkelijk af en de wortels drukken graag het asfalt omhoog.

Beschrijving.
De kanadas kan tot 30 m hoog en 20 meter breed worden.
De schors is vaal grijs en diep gegroefd.
De driehoekige bladeren zijn 4-10 cm lang (kleiner dan die van de Amerikaanse populier) en bij het ontluiken bronskleurig. Later wordt de bovenkant glanzend donkergroen.

De Canadese populier is tweehuizig (mannelijke bloemen zitten op andere planten dan de vrouwelijke). De bloemen ontluiken in maart/april voor de bladeren. De mannelijke katjes hebben een rode helmknoppen. De vrouwelijke katjes zijn teer en lichtgroen. In juni laten de vrouwelijke katjes het witte, katoenachtige zaad vrij.
De boom wordt vooral vegetatief vermeerderd door wortelstek. En dan vooral de mannelijke bomen, want de vrouwelijke geven maar overlast door het vele zaadpluis.

Naamgeving.
De wetenschappelijke naam is gegeven door Linnaeus in 1753.
Populus is de oude romeinse naam voor populier, wat zoiets betekent als: volksboom.
Canadensis betekent : uit Canada. Dat is eigenlijk onzin, want de kruising is ontstaan in Frankrijk rond 1750.

Populier, pappel, of peppel, uit het oudfrans poplier, verwant aan peuple.
Kanadas is een koosnaam, een verbastering van canadees.

In Hoogvliet.
De 10 canadapopulieren in het arboretum Hoogvliet zijn een overblijfsel van de windvang voor de wijk Digna Johanna die in de jaren zestig van de vorige eeuw is aangelegd.
Naarmate de tuin gevuld raakt met andere bomen, zullen de kanadassen wellicht gekapt kunnen worden. Bij de grote renovatie van 2020-2021 is het evenwel onmogelijk gebleken een rooivergunning te krijgen.
We zijn overigens geinteresseerd in historische fotos van de bouw van Hoogvliet Noord, waarop de bomen te zien zijn.