Home Nieuws Beplanting Geschiedenis Arboretum Vrienden Bestuur  
Beplanting/Bomen/Liriodendron tulipifera
Bomen
Heesters
Kruiden
Terug

Liriodendron tulipifera

- Amerikaanse tulpenboom -

Liriodendron is de naam van een geslacht van planten uit de magnoliafamilie (Magnoliaceae). Het geslacht telt slechts twee soorten.
De ene soort Liriodendron chinense komt uit Azie: China en Vietnam. De andere Liroidendron tulipifera uit Amerika.

Liriodendron tulipifera is de vertegenwoordiger van het twee soorten omvattende geslacht Liriodendron op het westelijk halfrond. De soort is inheems in oostelijk Noord-Amerika. In de Appalachen kan de boom meer dan 50 meter hoog worden. In het zuiden van de VS begint de bloei in april; bomen aan de noordelijke verspreidingsgrens beginnen te bloeien in juni. De bloemen zijn lichtgroen of geel (zelden wit), met een oranje band op de tepalen; ze leveren grote hoeveelheden nectar. De tulpenboom is de staatsboom van Indiana, Kentucky en Tennessee.

De tulpenboom is een van de grootste van de inheemse bomen van het oosten van de Verenigde Staten. Hij geeft de voorkeur diepe, rijke, en tamelijk vochtige grond. De wortels zijn vlezig. De groei is vrij snel, en de typische vorm is conisch.
De schors is bruin, en gegroefd. De twijgen zijn glad en glanzend, aanvankelijk roodachtig, rijpen tot donkergrijs, en uiteindelijk bruin. Aromatische en bitter. Het hout is licht geel tot bruin, en het spinthout is romig wit; licht, zacht, breekbaar, met een dichte rechte nerf.
De bladeren ontwikkelen zich in een zeer bijzondere en karakteristieke manier. Het blad is uniek in vorm, zijn top is aan het einde op een eigenaardige manier afgesneden, de bladstelen zijn lang, schuin, en zo evenwichtig dat de bladeren onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. De glanzene bladeren weerkaatsen zo licht naar alle kanten, zodat de boom veel helderder lijkt dan wanneer dat niet het geval is.
De bloemen zijn groot, rechtopstaand en talrijk. Hun kleur is groengeel met streepjes van rood en oranje en hun gelijkenis met een tulp is zeer uitgesproken. De vrucht is een kegel 2-3 duim lang, die uit een groot aantal dunne smalle schalen bevestigd aan een gemeenschappelijke as. Deze schalen zijn elk een carpel omringd door een dunne vliezige ring. Elke kegel bevat zestig of zeventig van deze schalen, waarvan slechts een paar productief zijn. Deze fruitkegels blijven in de winter aan de boom.

Naamgeving.
Oorspronkelijk beschreven door Linnaeus, is Liriodendron tulipifera een van de twee soorten in het geslacht Liriodendron in de Magnolia familie. De naam Liriodendron is Grieks voor "lelie boom"; "tulipifera" betekent: tulpen dragend.

Andere soort.
Het geslacht kent nog een andere soort: Liriodendron chinense, de Chinese tulpenboom, met kleinere groenere bloemen en grotere bladeren dan de Amerikaanse. Hun natuurlijke arealen raken niet aan elkaar, maar als ze bij elkaar staan, kunnen ze gemakkelijk kruisen. In het Krijt en het Tertiair vormde het verspreidingsgebied van de meerdere soorten het hele noordelijk halfrond.

In Hoogvliet
De boom in het Arboretum is geplant na de grote renovatie van 2021. Daarvoor stond er ook een exemplaar, aangekocht en geplant in 2014. Hij heeft erg te lijden gehad van de droogte. Daarom is hij vervangen.