Home Nieuws Beplanting Geschiedenis Arboretum Vrienden Bestuur  
Nieuws/Belegen nieuws/10 jaar Arboretum Hoogvliet
Actueel
Plant van de maand
Dynamiek
Belegen nieuws
Terug

10 jaar Arboretum Hoogvliet

--eerste lustrum stichting--

De stichting Arboretum Hoogvliet is op 14 juli 2004 opgericht. In 2014 bestaat de stichting dus 10 jaar.

In de afgelopen 10 jaar is er veel gebeurd.
Er stonden in het Arboretum al 13 grote Canadese populieren, daarvan zijn anno 2014 nog 10 over. In totaal staan er in het Arboretum 44 soorten bomen met in totaal 69 exemplaren.

Er zijn (in 2009) 45 soorten heesters geplant, waarvan er 35 zich tenminste met 1 exemplaar hebben gehandhaafd. Voor de verloren gegane soorten zijn er 12 nieuwe in de plaats gekomen.

En er zijn 13 vaste planten (kruiden) aangeplant, waarvan er zeker nog 11 bestaan op de tuin.

Over de hele tuin heeft in 2012 een grondverbetering plaatsgevonden waardoor de aangeplante soorten sterk zijn opgeleefd. Door de grondverbetering is wel het aanplantprogramma met tenminste 2 jaar vertraagd.

Hoewel de bomentuin openbaar is, zonder enige vorm van toezicht,wordt er weinig vernield en vervuild. Okee, er wordt geregeld een aantal blikjes gevonden rond de picknickplaats, er worden weleens haarvlokken van honden gezien, er wordt wel eens een afgebroken tak aangetroffen, maar in het algemeen waardeert de bezoeker de tuin met een afstandelijke eerbied.

Het onderhoud blijft niettemin een zorgenkindje, ondanks het reguliere onderhoud door de aannemer van Stadsbeheer en de niet-aflatende zorg van de 'gaatjesploeg'. Het betreft met name het woekerende onkruid in de heestervakken. Het is nog niet gelukt een vrijwilligersploeg te formeren die met de professionals samen het onderhoud en beheer kan regelen.

Het aantal sponsors is tot nu toe beperkt. Ook het aantal particulieren die een boom adopteerden of ter beschikking stelden is uiterst beperkt.
Maar niet getreurd. 10 jaar is een hele tijd en we mogen er trots op zijn dat de tuin is ontstaan en nog steeds bestaat.

Daarom een toost op 10 jaar Arboretum Hoogvliet!