Home Nieuws Beplanting Geschiedenis Arboretum Vrienden Bestuur  
Nieuws/Belegen nieuws/Boswetcompensatie A15 levert het Arboretum mispel op (13 maart 2014)
Actueel
Plant van de maand
Dynamiek
Belegen nieuws
Terug

Boswetcompensatie A15 levert het Arboretum mispel op (13 maart 2014)

-startschot voor plantaktie voorjaar 2014-

Als compensatie voor de verbreding van de A15 is door Rijkswaterstaat geld beschikbaar gesteld om nieuwe bomen in Hoogvliet te planten. Als feestelijke afsluiting van het compensatieprogramma is er een mispel in het Arboretum geplant.

Dit is gebeurd door Yvonne Bekker (portefeuillehouder deelgemeente Hoogvliet), Anne Beth Heijnen (projectmanager RWS), Dick Peerdeman (voorzitter arboretum) en Peter van der Gaag (adviseur Natuur & Landschap RWS). De boom die werd geplant is een Mespilus germanica.


Van links naar rechts: Peter, Yvonne, Dick en Anne Beth

N.a.v. de boswetcompensatie zijn er op het Arboretum nog zo’n 8 bomen geplant en 4 worden er nog geplant. Die vier van het geslacht Nyssa moeten uit Italië komen. Deze zijn: Nyssa sylvatica ‘Autum Cascade’, ‘Red Red Wine’, ‘Wisley Bonfire’ en Nyssa sinensis. De Nederlandse naam voor Nyssa is Tupeloboom.
De bomen die al geplant zijn heten Liriodendron tulipifera (Tulpenboom), Maclura pomifera (Osagedoorn), Magnolia acuminata (Gurkenmagnolia), Mespilus germanica (Mispel), Paulonia tomentosa (Anna Paulownaboom of keizersboom), Quercus Ilex (Steeneik) en de Albizia julibrissin (Slaapboom of Zijdeboom).
Verder is er nog een Gleditsia triacanthos ‘Sunburst’ (Valse christusdoorn) geplant uit een herplant van een herstructureringsproject.

Vorig jaar is er nog een Tilia europaea ‘Koningslinde’ (Koningslinde) geplant door Yvonne Bekker i.v.m. inhuldiging van Willem-Alexander en is er een Davidia involucrata (zakdoekjesboom of vaantjesboom) geplant door Dick Peerdeman bij zijn afscheid van Stadsbeheer Rotterdam (vroeger Gemeentewerken).

Zo is het Arboretum weer een 14-tal bomen rijker en begint het echt op een bomentuin te lijken. De komende tijd zal het bestuur zich richten op een nieuwe website en bordjes bij de bomen.

André Mol