Home Nieuws Beplanting Geschiedenis Arboretum Vrienden Bestuur  
Beplanting/Bomen/Cercis siliquastrum
Bomen
Heesters
Kruiden
Terug

Cercis siliquastrum

-mediterrane Judasboom-

Cercis siliquastrum (mediterrane Judasboom) is een bladverliezend meerstammig boompje uit de bonenfamilie (Fabaceae) dat vooral bekendheid geniet vanwege het verschijnsel van cauliflorie (stambloei).

In het wild is de boom te vinden in bergachtige streken van Zuid-Europa en West-Azie. De judasboom wordt veel aangeplant in warme streken als sierboom, vooral in parken en tuinen.
Beschrijving.
De judasboom kan 10-12 m hoog worden en bloeit in april en mei, voordat de bladeren verschijnen. De boom houdt van een warm klimaat en kalkrijke grond.
De boom heeft een lage, onregelmatige kroon die koepelvormig is. De boomschors is paarsachtig. Als de boom ouder wordt, krijgt de schors een roze-grijze kleur en fijne bruine groeven. De twijgen zijn donker roodbruin. Er zitten donkerrode, smalle knoppen aan die 3-5 mm lang worden.
De bladeren zijn bijna cirkelvormig met een hartvormige voet en een gave rand, wat bijzonder is binnen de familie. De grootte is ongeveer 10 x 10 cm. De bladsteel is 5 cm lang. Het blad is donkergroen en aan de onderzijde iets bleker dan aan de bovenzijde.
De bloemen zijn lichtpaarsroze en vlindervormig. Ze staan meestal in groepjes van drie tot zes stuks bijeen. De bloemen groeien niet alleen aan de twijgen, maar ook direct aan de stam. De bloemen gaan al open voordat de bladeren aan de boom komen. Ze doen het goed in salades, zowel vanwege de kleur als de zurige smaak.
De mediterrane Judasboom draagt platte peulen van ongeveer 10 cm lang en met een heldere, bleekpaarse kleur. Ze worden na verloop van tijd bruin en blijven in de winter aan de boom hangen.
Naast de mediterrane Judasboom, zijn er nog elf andere soorten in het geslacht Cercis, waarvan er 4 thuis zijn in Amerika en 7 in China. In Angelsaksische landen wordt het geslacht "redbud" (roodknop) genoemd.
De katsoera is een boom die bladeren heeft die erg veel lijken op die van de Cercis. De wetenschappelijke naam van de katsoera is Cercidiphyllum japonicum. Boom met bladparen die op die van Cercis lijken.
Naamgeving
De eerste geldige wetenschappelijke beschrijving van de soort is gedaan door Linnaeus.
De geslachtsnaam Cercis is afgeleid van het Griekse "kerkis", dat meerdere betekenissen heeft, maar door Aristoteles en Theophrasos gebruikt wordt om een soort populier aan te duiden.
De soortaanduiding siliquastrum is Latijn voor "met peulenvruchten".

De Nederlandse naam (overigens ook in andere moderne westerse talen) zou verwijzen naar de bijbeltekst (Mat 27:5) waar verteld wordt dat Judas Iskariot zich ging verhangen, nadat hij spijt had gekregen over zijn verraad van Jezus. De ronde bladeren hebben wel iets weg van de zilverlingen, die hij voor zijn aanwijzing kreeg.
Meer logisch is de verklaring dat het om een verbastering gaat van Judea-boom, naar de streek die midden in het natuurlijk verspreidingsgebied ligt.

In Hoogvliet.
In het Arboretum staat er sinds de grote renovatie van 2020-2021 een meerstammig exemplaar. Daarvoor stonden er twee exemplaren, geplant in 2009, onderhouden en gesnoeid als struik.