Home Nieuws Beplanting Geschiedenis Arboretum Vrienden Bestuur  
Nieuws/Plant van de maand
Actueel
Plant van de maand
Dynamiek
Belegen nieuws

Crocosmia 'Lucifer'

- vuurrode montbretia -

Crocosmia "Lucifer' is een felrode cultivar van een tuinkruising Crocosmia x curtonus. De Crocosmia's stammen allemaal uit de graslanden van het zuiden en oosten van Afrika. Ze behoren tot de irisfamilie (Iridaceae).

Crocosmia 'Lucifer' heeft wortelknollen in ketens, waarbij de wortels zelf de knollen steeds dieper in de grond trekken. De bladeren zijn schedevormig en hebben parallelle nerven. Ze lijken kleine gladiolen. De bloemen zitten met 4 -20 bijeen aan het einde van de stengel. Ze worden in het wild bevrucht door kolibries, insecten en de wind. De zaaddoos heeft 4 zaden.

Naamgeving.
De genusnaam Crocosmia is samengesteld uit de Griekse woorden krokos en osme en betekent "met de geur van safraan". Die geur kun je ruiken als je de bloemen in heet water onderdompelt.
De kruising Crocosmia x curtonus is ontstaan in de kwekerij van Alan Bloom. Welke soorten aan de basis hebben gestaan van de kruising is geheim of onbekend.
Alan Bloom werdt geboren op 19 november 1906 in het plaatsje Over in Engeland als zoon van een marktkoopman. Toen hij 17 was, nam hij het bedrijf van zijn vader in Oakington over en vormde het om tot een kwekerij die in vier jaar tijd uitgroeide tot een van de grootste van Groot-Brittannie. In 1946 verhuisde het bedrijf naar Bressingham. Het bedrijf van Bloom heeft meer dan 170 nieuwe varieteiten gekweekt, vooral Alpiene planten en coniferen. Alan Bloom heeft 30 boeken geschreven.
Na 1962 ging hij stoommachines verzamelen. Hij overleed op 31 maart 2005 op 98-jarige leeftijd. De Bressingham Gardens zijn in 2007 overgenomen door Weyvale, een grote keten van tuincentra.

'Lucifer' is een cultivar van deze tuinkruising. Gewoonlijk wordt de commerciŽle naam gebruikt als soortsaanduiding.
Als Nederlandse naam wordt montbretia gebruikt.
Ernest Coquebert de Montbret, werd geboren op 31 januari 1780 in Hamburg als zoon van een Franse diplomaat. Napoleon nam hem mee naar Egypte als lid van de commissie wetenschappen en kunst. Hij ondernam enkele reizen door Egypte waar hij de plaatselijke flora onderzocht en beschreef. Hij stierf op 7 april 1801 op 21-jarige leeftijd in Cairo aan de pest.
Het geslacht Montbretia is naar hem genoemd. Helaas wordt de naam nu als ongeldige synoniem gezien, maar de tuinders en bloemenkwekers weigeren de naam montbretia te laten vallen. Ook in Nederland geldt als wetenschappelijke geslachtsnaam Crocosmia, maar als Nederlandse naam montbretia.

In Hoogvliet.
In het Arboretum staan een paar groepen montbretia's in heestervak D.