Home Nieuws Beplanting Geschiedenis Arboretum Vrienden Bestuur  
Beplanting/Bomen
Bomen
Heesters
Kruiden
 

BOMEN

-daar gaat het tenslotte om bij een arboretum-

Bomen vormen de basis van onze tuin. Ze staan verspreid over het gebied. Registratie gebeurt door Stadsbeheer Rotterdam. Ons eigen systeem sluit daarbij aan.

Hieronder kun je meer te weten komen van de bomen die op onze tuin staan.

Lees meer...

 

Acer griseum

- papieresdoorn of kaneelesdoorn -

De papieresdoorn (Acer griseum) is een kleine boomsoort in het geslacht van de esdoorn (Acer) uit de familie van de zeepbomen (Sapindaceae). Hij komt uit Centraal China.

Lees meer...

 

Broussonetia papyrifera

- Chinees papierboom -

is een soort uit de familie van de Moraceae (moerbeibomen). Linneus heeft de soort als eerste beschreven, maar deelde hem in bij het geslacht Morus (moerbei).

Lees meer...

 

Carpinus betulus "Quercifolia"

- eikbladige Europese haagbeuk -

Carpinus betulus "Quercifolia" is een kweekproduct van de gewone Europese haagbeuk waarvan de bladeren de vorm hebben als van een eik. Dat kan heel verwarrend zijn, maar gelukkig zijn er altijd wel een paar takken waarvan de bladeren terug gemuteerd zijn naar hun natuurlijke vorm, zodat we toch kunnen zien, dat het hier geen eik betreft, maar een haagbeuk. Het is een redelijk forse (tot 25 meter) boom uit de berkenfamilie (Betulaceae), waartoe ook de hazelaars, de elzen en uiteraard de berken horen.

Lees meer...

 

Carpinus orientalis

- Oosterse haagbeuk -

Carpinus orientalis(Oosterse haagbeuk)is een kleine boom uit de berkenfamilie (Betulaceae), waartoe ook de hazelaars, de elzen en uiteraard de berken horen.

Lees meer...

 

Carya illinoinensis

- pecannoot -

De pecan, Carya illinoinensis, is een van de 60 soorten uit de walnotenfamilie (Juglandaceae). De soort is inheems in Noord-Amerika, ruwweg tussen de Rocky Mountains en de lijn Chicago- New Orleans.

Lees meer...

 

Castanea sativa "Asplenifolia"

- fijnbladige tamme kastanje -

De fijnbladige tamme kastanje is een cultivar van de gewone tamme kastanje(Castanea sativa), een loofboom uit de beukenfamilie (Fagaceae), die van nature voorkomt in het Middellandse Zeegebied. De boom kan een hoogte bereiken van ongeveer 25-35 meter.

Lees meer...

 

Catalpa x erubescens "Purpurea"

- purperrode trompetboom -

Deze bladverliezende boom is een cultivar van een kruising van twee soorten trompetbomen met een groot, ovaal blad dat laat in het voorjaar uitloopt en dan purperrood is gekleurd.In de loop van de zomer wordt het blad groen. Het geslacht Catalpa behoort met iets meer dan 100 geslachten tot de familie van de Bignoniaceae, met een hoofdzakelijk tropische verbreiding en het zwaartepunt daarvan in Zuid-Amerika.

Lees meer...

 

Cedrus deodara

- Himalayaceder -

De Himalayaceder of deodar is een conifeer uit de familie van de dennen (Pinaceae).
Er zijn vijf Ceders, maar de biologen twisten met elkaar, hoeveel daarvan soorten zijn en hoeveel ondersoorten. Volgens sommigen is er maar 1 echte soort: de Libanonceder met 5 ondersoorten.

Lees meer...

 

Cercis siliquastrum

-mediterrane Judasboom-

Cercis siliquastrum (mediterrane Judasboom) is een bladverliezend meerstammig boompje uit de bonenfamilie (Fabaceae) dat vooral bekendheid geniet vanwege het verschijnsel van cauliflorie (stambloei).

Lees meer...

 

Clerodendrum trichotomum

- pindakaasboom -

Clerodendrum trichotomum is een kleine boom (een meter of zes) uit de familie van de dovenetelfamilie of lipbloemigen (Lamiaceae), die in augustus of soms pas in september bloeit.

Lees meer...

 

Davidia involucrata var. vilmoriniana

- Franse vaantjesboom -

Davidia involucrata is de enige soort uit het geslacht Davidia, een geslacht uit de tupelo onderfamilie (Nyssoideae). Deze onderfamilie valt binnen de kornoeljefamilie (Cornaceae) en bestaat uit 5 geslachten van bomen, waaronder het geslacht Mastixia met 25 soorten de grootste is. Verder nog Nyssa met 13 soorten, Diplopanax met 2 soorten, Camptotheca ook 2 soorten en Davidia met 1 soort met twee varieteiten, zo je wilt 2 soorten.

Lees meer...

 

Gleditsia triacanthos "Sunburst"

- geelbladige valse christusdoorn -

De valse christusdoorn (Gleditsia triacanthos) is een bladverliezende boom uit Noord-Amerika uit de bonenfamilie (Fabaceae), ook wel genoemd Leguminosae (Vlinderbloemen) en de onderfamilie Caesalpinioideae (poinciana- of pauwenbloemachtigen).

Lees meer...

 

Gymnocladus dioicus

- doodsbeenderenboom -

De doodsbeenderenboom is een loofboom uit de bonenfamilie (Fabaceae) afkomstig uit het midwesten van de Verenigde Staten. Het geslacht behoort tot de onderfamilie van de pauwenbloemachtigen (Caesalpinioideae). De meeste vertegenwoordigers van deze onderfamilie zijn tropische bomen; alleen Gymnocladus dioica en Gleditsia triacanthus komen in een gematigd klimaat voor. En laten we die nu allebei op het Arboretum hebben staan! Beide soorten zijn genetisch verwant. Reden om ze bijeen te zetten in een clade, genoemd naar het geslacht Umtiza.

Lees meer...

 

Halesia monticola

- bergsneeuwklokjesboom -

Halesia monticola uit de familie van de Styracaceae (rozenkransbomen) is inheems in het Appalachengebergte in de staten Tennessee, Noord-Carolina en Georgia van de USA. De boom kan daar wel 39 meter groot worden (in het Great Smoky Mountains National Park), maar elders aangeplant wordt hij niet groter dan 5 tot 12 meter.

Lees meer...

 

Koelreuteria paniculata

- Chinese vernisboom, lampionboom, blazenboom of koelruit -

De koelruit is een bladverliezende boom uit de zeepboomfamilie (Sapindaceae) die snel groeit, prachtig bloeit en bij ons meestal niet hoger en breder wordt dan 5 m. Inheems is hij in China, Japan en Korea. Daar zijn er zeven soorten vertegenwoordigd. Hij is een van de bomen die in de zomer bloeien, net als Sophora. In het najaar zijn de bladeren geel, oranje of oranjebruin gekleurd.

Lees meer...

 

Liriodendron tulipifera

- Amerikaanse tulpenboom -

Liriodendron is de naam van een geslacht van planten uit de magnoliafamilie (Magnoliaceae). Het geslacht telt slechts twee soorten.
De ene soort Liriodendron chinense komt uit Azie: China en Vietnam. De andere Liroidendron tulipifera uit Amerika.

Lees meer...

 

Maclura pomifera

- osagedoorn -

De 15 soorten bladverliezende en groenblijvende, doornige bomen, struiken en klimplanten van Maclura, het geslacht dat tot de moerbeifamilie (Moraceae) behoort, zijn overwegend verspreid in tropische gebieden. Slechts een soort, Maclura pomifera of osagedoorn komt in Noord-Amerika voor en kan ook in ons land worden geplant.

Lees meer...

 

Magnolia acuminata

-komkommermagnolia of spitsbladige beverboom-

Komkommermagnolia of spitsbladige beverboom is een bladverliezende boom uit de Magnolia-familie (Magnoliaceae) van tot 24 meter, in uitzonderlijke gevallen, tot 30 meter hoog.

Lees meer...

 

Morus alba Macrophylla

- grootbladige witte moerbei -

De grootbladige selectie van de witte moerbei Morus alba "Macrophylla" is al sinds 1815 in Frankrijk in cultuur. Het genus Morus behoort tot de gelijknamige familie (Moraceae).

Lees meer...

 

Ostrya carpinifolia

- Europese hopbeuk -

De Europese hopbeuk (Ostrya carpinifolia) is een plant uit de berkenfamilie(Betulaceae). De soort is afkomstig uit het zuiden van Europa en Anatolie. De boom wordt tot 15 m hoog. De plant heeft een ronde kroon en een grijze stam. De bladbasis is meestal rond. De vruchtjes zijn ovaal. Het uiteinde ervan is met haartjes bedekt.

Lees meer...

 

Paulownia tomentosa

- Wollige Anna Paulownaboom -

Een prachtig violetblauw bloeiende boom uit China, die tot voor kort tot de familie van de helmkruiden (Scrophulariaceae) werd gerekenend, maar tegenwoordig, samen met de andere soorten van het geslacht een eigen familie (Paulowniaceae) vormt.

Lees meer...

 

Pinus nigra ssp. nigra

- Oostenrijkse den -

Als naamgever voor de hele dennenfamilie (Pinaceae) is de den of pijnboom (Pinus) een soortenrijk coniferengeslacht, dat voornamelijk op het noordelijk halfrond voorkomt. De zwarte den (Pinus nigra) is een Europese soort uit de groep van 2-bladerige dennen, die in een aantal ondersoorten wordt verdeeld. De ondersoort (subspecies) nigra heeft een eigen Nederlandse naam: Oostenrijkse den. Logischer zou zijn: Oostenrijkse zwarte den.

Lees meer...

 

Populus x canadensis

- kanadas -

De Canadese populier, een kruising tussen de Amerikaanse populier (Populus deltoides) en de zwarte populier (Populus nigra) is een boom uit de wilgenfamilie (Salicaceae). De plant komt alleen in cultuur voor; selecties van deze kruising worden algemeen aangeplant vanwege de rechte stam.

Lees meer...

 

Populus lasiocarpa

- ruwvruchtige populier -

De ruwvruchtige populier is een boom uit de wilgenfamilie (Salicaceae). De plant komt van nature voor in centraal China.
De standplaats van de ruwvruchtige populier is vochtige loofbossen, langs rivieroevers en op hellingen op natte leemachtige lichtzure grond. In zijn natuurlijk verspreidingsgebied is het een gewaardeerde houtproducent, maar daarbuiten wordt hij nauwelijks aangeplant, vanwege het gevaar van afbrekende takken.
Het is niet bekend hoe deze populier vanuit China in het westen is beland. Het eerste exemplaar zou in Italie ontdekt zijn.

Lees meer...

 

Prunus serrulata "Shirotae"

- Fujiyama sierkers (sakura) -

De Prunus serrulata "Shirotae" is een cultivar van de Japanse sierkers uit de rozenfamilie (Rosaceae). Deze elegante sierboom is een echte blikvanger in elke tuin met zijn witte bloesem in april. Er komen geen vruchten aan de boom.

Lees meer...

 

Prunus x subhirtella "Autumnalis Rosea"

- sneeuwkers -

De sneeuwkers is een van de weinige bomen die in de winter bloeien. Vaak begint hij al in november te bloeien, en dat kan tot maart/april doorgaan (behalve als het vriest). Andere gebruikte namen zijn Winterprunus, Herfstprunus, Japanse kerselaar
Autumn Cherry, Winter Flowering Cherry (Engels), Cerisier d Automne (Frans), Schneekirsche (Duits)

Lees meer...

 

Quercus ilex

- steeneik -

De steeneik is een boom uit de beukenfamilie (Fagaceae) uit het westelijke Middellandse zeegebied. De boom is bestand tegen de zilte zeewind en de luchtvervuiling in de stad. In Engeland is hij daarom een gewilde parkplant, die daar winterhard is; op het Noordeuropese vasteland kan hij wel eens bevriezen.

Lees meer...

 

Salix x sepulcralis “Chrysocoma” (of: “Tristis”)

- gele treurwilg -

De gele treurwilg is een cultivar van een kruising tussen de schietwilg (Salix alba) en de treurwilg (Salix babylonica) en behoort tot de wilgenfamilie (Salicaceae). Het wordt een flinke boom van meer dan 20 meter.

Lees meer...

 

Sequoiadendron giganteum

- mammoetboom -

De mammoetboom of reuzensequoia is een conifeer uit de familie van de cypressen (Cupressaceae), nu nog alleen maar in het wild voorkomend op de westelijke hellingen van de Sierra Nevada in Californie, maar voor de ijstijden algemeen voorkomend op het noordelijk halfrond.

Lees meer...

 

Tilia x vulgaris "Pallida"

- koningslinde -

De koningslinde is een goede selectie uit Tillia vulgaris (Hollandse linde) met een doorgaande rechte stam en schuin opgaande takken. De Hollandse linde zelf is een natuurlijke kruising tussen de winterlinde (Tilia cordata) en de zomerlinde (Tilia platyphyllos) en behoort tot de familie van de kaasjeskruiden (Malvaceae). De kruising wordt ook aangeduid als Tilia europaea.

Lees meer...

 

Zelkova serrata

- keyaki of Japanse zelkova -

De keyaki is een bladverliezende tot 30 meter hoge boom uit de iepenfamilie (Ulmaceae) die van nature voorkomt in China, Japan en Korea.
Daar groeit hij bij voorkeur in laag gelegen stroomdalen op vochtige vruchtbare gronden, maar hij kan tot 1200 meter boven zeeniveau komen.

Lees meer...