Home Nieuws Beplanting Geschiedenis Arboretum Vrienden Bestuur  
Beplanting/Bomen/Acer negundo var. californicum
Bomen
Heesters
Kruiden
Terug

Acer negundo var. californicum

- Californische Vederesdoorn -

De Californische vederesdoorn is een locale variant uit het zuiden van Californië van de Vederesdoorn die voornamelijk in het oosten van Noord-Amerika autochtoon is. De variant verschilt van het type in de viltig behaarde twijgen. Er zijn bijna altijd precies 3 deelblaadjes per blad, die aan de onderzijde blijvend behaard zijn.

Algemene beschrijving.
De Vederesdoorn is een vaak meerstammige boom van zo’n 15 meter. De schors is lichtgrijs, knoestig en met onregelmatige ribbels. De twijgen zijn groen, in het tweede jaar met een violette zweem. De bladeren zijn in tegenstelling met veel andere esdoornsoorten, zover ingesneden, dat ze uit 3 tot 7 deelbladen bestaan, het onderste paar met een steel van 2 cm, het topdeelblaadje is ongesteeld en ingesneden als een winterwant.

De vederesdoorn is tweehuizig. Het stuifmeel wordt door de wind verspreid. Er zijn dus mannelijke bomen met dunne hangende katjes, die begin maart ruim vóór de bladeren stuiven. De vrouwelijke bomen hebben stamperbloemen in lange draadvormige trossen. De vruchten zijn de bekende helicoptertjes. Bij de vederesdoorn zijn ze geelwit en de vleugels zijn naar elkaar toegekromd. In Europa, waar de boom al sinds 1688 is ingevoerd, zijn de vruchten meestal onbevrucht en dus doof.

Naamgeving
De wetenschappelijke geslachtsnaam Acer is afgeleid van de klassiek latijnse naam voor het hout en de speer die er van werd gemaakt en zou dus kunnen worden vertaald als sperenhoutboom. Het nederlands gebruikt echter de term ahorn of esdoorn, beide verbasteringen van het woord acer. De soortsaanduiding negundo is afgeleid van het woord ‚nirgundi’ dat zowel in het Sanskrit als in het Bengaals en Hindi de naam is van een boompje waarvan sap en olie pijnstillende en ontsmettende werking heeft, met de wetenschappelijke naam Vitex negundo. Het boompje heeft merkwaardige ingesneden bladeren. De term negundo wordt in de plantkunde gebruikt om aan te geven dat een plant dezelfde merkwaardige insnijding van de bladeren heeft als die Vitex.

In Hoogvliet.
De twee exemplaren die in het Arboretum Hoogvliet staan, zijn daar geplant in mei 2013. De bomen zijn gedoneerd door Anton Roeloffsen.
De hoogte is 2 meter en de stamomtrek enkele cm (oktober 2013). Het is (nog) niet bekend, of het om een mannelijke en een vrouwelijke boom gaat (wat het mooiste zou zijn) of dat het twee mannetjes of twee vrouwtjes zijn.
Er zijn geen bomen van deze varieteit in de directe omgeving bekend. In particuliere tuinen staan wel bontbladige ‚gewone’ vederesdoorns, bv Vuurdoorn 40 in Poortugaal.

Helaas is een van de vederesdoorns bij het onderhoud aan de watergang in juni 2014 overreden en vernietigd.Er wordt een onderzoek gedaan hoe dit kon gebeuren.