Home Nieuws Beplanting Geschiedenis Arboretum Vrienden Bestuur  
Beplanting/Heesters/Chimonanthus praecox
Bomen
Heesters
Kruiden
Terug

Chimonanthus praecox

winterzoet

De winterzoet is een heester uit de familie Calycanthaceae (meloenboompjes), verwant aan de laurier, de kaneel en de magnolia.

Naamgeving
De geslachtsnaam is een samenstelling van Griekse woorden cheima = winter en anthos = bloem. De naam verwijst naam de bloeitijd. Het geslacht heeft 6 soorten, allemaal inheems in China. Praecox is Latijn en betekent vroeg.


Chimonanthus praecox is een grote heester, met lichtgele bloemen met een rood hart, die sterk geuren. Net als de Magnolia hebben de bloemen geen kelk- en kroonbladeren, maar alleen bloemdekbladeren (tepalen). Dat wijst op een zeer hoge ouderdom van het ontwerp, stammend uit de tijd dat voornamelijk kevers de bloemen bestoven. Die zijn aanmerkelijk ruwer dan bijen, dus de bloemen moeten stevig zijn.
Winterzoet bloeit zeer vroeg in het jaar (januari-maart), nog voordat het blad aan de plant verschijnt. Na een warme, droge zomer en een milde winter bloeit de plant uitbundig. Ze is wel 45 meter verderop in de tuin nog te ruiken.


In China werd de winterzoet als sierplant in cultuur genomen tijdens de Song periode (960-1279). De plant inspireert dichters vanwege de geur die zweemt naar viooltjes en citroenen. Tijdens het Chinees nieuwjaar worden bloeiende twijgen in het haar gedragen.
Tussen 1611 en 1629 werd de heester geïntroduceerd in Japan en vandaaruit in 1766 in Engeland, eerst in de kas, maar tegen het eind van de 18e eeuw ook gewoon buiten in de Europese tuinen. Vanaf 1811 was de struik ook beschikbaar voor de Amerikaanse markt.

In het Arboretum zijn drie struiken aangeplant in maart 2021. Ze zijn uit zaad opgekweekt.