Home Nieuws Beplanting Geschiedenis Arboretum Vrienden Bestuur  
Beplanting/Kruiden/Miscanthus sinensis 'Gracillis'
Bomen
Heesters
Kruiden
Terug

Miscanthus sinensis 'Gracillis'

- (Chinees) prachtriet -

Prachtriet is een tot twee meter hoog wordend pollenvormend siergras uit de familie van de grassen (Poaceae) uit Maleisië, China, Oost-Siberië en Japan, dat gekenmerkt wordt door smalle lijnvormige gevouwen bladeren die lichtgroen, groen, blauw of zelfs purper kunnen zijn met een witte middennerf.

Naast 'Gracillis' zijn er talloze varieteiten, zoals 'Little Zebra' 'Gold Bar' Rotsilber' ''Morning Light' 'Malepartus' 'Graziella' 'Zebrinus' 'Gewitterwolke' 'Kleine Silberspinne' 'Ferner Osten' 'Silver Feather' 'Strictus' 'Silberfeder'
Het geslacht heeft 14 soorten die voornamelijk in Azie voorkomen. De kruising tussen M. sinensis en M.sacharifolius (=M. giganteus) wordt meer dan manshoog en wordt om die reden vaak olifantsgras genoemd. Het wordt aangeplant als biobrandstof voor electrische centrales (Hoffenheim in Duitsland) en om ganzen weg te houden uit de aanvoerroutes van vliegvelden (Schiphol). Fouragerende ganzen vinden dit gras maar niks.
Het geslacht Miscanthus kan gemakkelijk herkend worden aan de roze bloeiwijze. De spil van de gepaarde aartjes heeft (net als 'echt' riet) lange zijdeachtige haren en vormen ze samen eindstandige overhangende pluimen. De bloemen verschijnen op het einde van de zomer. De bloei is uitbundiger naarmate de zomer warmer is geweest.

Naamgeving.
De geslachtsnaam Miscanthus werd in 1855 door Nils J. Andersson gegeven. Het woord is volgens hem samengesteld uit twee Griekse woorden: miskos (= LATIJN pedicellus = steeltje) en anthos (= LATIJN flos =bloem).
In Japan wordt de plant “susuki” genoemd en dat klinkt opeens heel vertrouwd. Er zijn wel méér auto's naar planten of bloemen genoemd.
De soortsaanduiding 'sinensis' is Latijn voor Chinees.
De varieteitsnaam 'Gracillis' betekent sierlijk, gracieus
De Nederlandse naam prachtriet is weliswaar commercieel prima, maar verwaarloost toch een beetje dat het hier om een vertegenwoordiger gaat van een van riet (Phragmites) afwijkend geslacht, net overigens het struisriet (Calamagrostis) of het suikerriet (Saccharum). Het bloemriet (Canna) hoort zelfs tot een andere familie.
De naam olifantsgras wordt ook gegeven aan Ravennagras (Saccharum ravennae) en meer terecht aan Napiergras (Pennisetum purpureum) , een houtige grassoort van de Afrikaanse savanne: de plek waar ook de olifant thuis hoort. Ook dit gras wordt in Brazilië naast suikerriet als biobrandstof in electrische centrales gebruikt.

In Hoogvliet
In het arboretum staan 7 pollen in heestervak C.