Home Nieuws Beplanting Geschiedenis Arboretum Vrienden Bestuur  
Beplanting/Kruiden/Persicaria amplexicaulis 'Firetail'
Bomen
Heesters
Kruiden
Terug

Persicaria amplexicaulis 'Firetail'

- stengelomvattende duizendknoop -

Persicaria is een plantengeslacht van zo'n 100 soorten uit de duizendknoopfamilie (Polygonaceae). In Nederland komen acht soorten Persicaria in het wild voor.

Persicaria amplexicaulis daarentegen is een overblijvend kruid uit de Himalaya, waarvan cultivars vooral in tuinen worden aangeplant. 'Firetail' is wel de bekenste cultivar.
De bladeren zijn enkelvoudig, gaafrandig en staan verspreid aan de onderste deel van de bloemstengel. De bloemen staan in aren aan het eind van de stengel en zijn tweeslachtig. Er zijn vijf kelkbladeren die onderaan vergroeid zijn.De kroonbladeren zijn rood. De vrucht is een driekantig zwart nootje.

Naam
De geslachtsnaam Persicaria is van Phillip Miller (1754) en betekent 'lijkend op de perzik' en heeft vooral betrekking op de vorm van de bladeren.
'amplexicaulis' is Latijn en betekent stengelomvattend. Ook dat slaat op de bladeren die onderaan de stengel een soort fritenzakje vormen.
'Firetail' is Engels en betekent vuurstaart. Het verwijst naar de bloeiwijze. Al moet gezegd, dat de kleur vaak meer paarsrood dan vuurrood is.
Sinds de revisie van de familie door John Branbyge in 1993 zijn ongeveer 100 soorten uit het geslacht Polygonum (duizendknoop) ondergebracht bij het geslacht Persicaria (perzikkruid). De Nederlandse naamgeving is over het algemeen veel conservatiever en verandert niet snel. De persicaria's bleven in het Nederlands dus duizendknoop heten (behalve het perzikkruid, de veenwortel, de adderwortel en de waterpeper ). Maar men moest natuurlijk toch iets doen en de achtergebleven polygonums kregen de Nederlandse naam van één van de soorten (Polygonum aviculare): varkensgras. De familie heeft men niet omgedoopt tot varkensgrasfamilie, maar bleef gewoon duizendnoopfamilie.
Krommer kun je het niet maken.

In Hoogvliet.
In het Arboretum staan een aantal pollen van de stengelomvattende duizendknoop in heestervak D.
In de omgeving is de soort in menig particuliere tuin te vinden, vooral in die tuinen die recentelijk zijn ontworpen door een tuinarchitect of aangelegd zijn door een hoveniersbedrijf. Die zijn namelijk gek op de plant, vooral in combinatie met siergrassen.