Home Nieuws Beplanting Geschiedenis Arboretum Vrienden Bestuur  
Beplanting/Kruiden/Ligularia prezwalskii
Bomen
Heesters
Kruiden
Terug

Ligularia prezwalskii

- Prezwalski's tongkruiskruid -

Ligularia przewalskii is een vaste plant die elk jaar 1,5 tot 2 meter hoog wordt uit de asterfamilie (Asteraceae). In het wild komt de soort voor op schaduwrijke en vochtige plekken in MongoliŽ en Noord-China.

Het is een populaire tuinplant vanwege zijn diep ingesneden bladeren en zijn lange ijslolly-achtige bloeiwijze met heldergele bloemhoofdjes. Bloeit in juli en augustus.
Verwante soorten zijn L.dentata en L. stenochephala. Deze hebben als nadeel dat ze graag door slakken worden aangevreten; L.prezwalskii niet.

Naamgeving.
De geslachtsnaam Ligularia is afgeleid van het Latijnse woord voor 'tong' (lingua) naar de vorm van de straalbloemen.
De soortaanduiding prezwalskii is een vernoeming van Nikolai Przhevalsky, dezelfde waarnaar ook het bekende paard is vernoemd.
De Nederlandse naam Przewalski's tongkruiskruid legt zowel een relatie met de vertaling van de wetenschappelijke geslachtsnaam als met die van de onderfamilie (kruiskruisachtigen).

Nikolaj Przjevalski, geboren uit een Pools adelijk geslacht in het dorpje Kimborowo (tegenwoordig naar hem genoemd Przjevalskoje) bij Smolensk op 12 april 1839. Hij studeerde aan de Militaire Academie van St.Petersburg en was leraar aardrijkskunde in Warchau. Als russisch militair kreeg hij in 1866 opdracht voor het onderzoek van oost-AziŽ. Hij ondernam tussen 1870 en 1888 expedities naar MongoliŽ, China en Tibet. Hij stierf aan het begin van zijn 5e ontdekkingsreis in Karakol (KirgisiŽ) op 20 oktober 1888 op 49 jarige leeftijd.
Hij beschreef het landschap van de gebieden die hij bezocht inclusief de flora en fauna. Hij ontdekte een nieuw soort paard (naar hem genoemd) en een wilde kameel.
Hij leek zo sterk op Josef Stalin, dat veel mensen dachten dat hij diens vader was.

In Hoogvliet.
In het Arboretum staan een een aantal planten in heestervak D.