Home Nieuws Beplanting Geschiedenis Arboretum Vrienden Bestuur  
Beplanting/Kruiden/Eutrochium maculatum 'Atropureum'
Bomen
Heesters
Kruiden
Terug

Eutrochium maculatum 'Atropureum'

- gevlekt leverkruid -

Dit schitterende leverkruid wordt in bloei 2 m hoog. 'Atropurpureum' vormt donker purperroze bloemschermen in augustus-september en heeft rode, gevlekte stelen boven volgroen ovaal, onregelmatig gezaagd blad. Een plant voor zon en een vochtige standplaats. Prachtig in de buurt van een vijver. Trekt vlinders aan.

Eutrochium maculatum (gevlekt leverkruid) is een plantensoort uit de familie van de asters (Asteraceae). Het is inheems in Noord-Amerika, van Missouri in het oosten tot de Atlantische Oceaan en naar het noorden tot Ontario en Quebec, naar het zuiden tot Kentucky. Het is een kruidachtige vaste plant tot 2 m met roze-paarse bloemen in de late zomer. Leverkruid verspreidt een heuse vanillegeur die vlinders, bijen en andere insecten aantrekken.
Gevlekt leverkruid groeit in moerassen , rijke vennen en moerassen. Hij doet het ook goed langs sloten, kwelders en natte velden. Hij bloeit uitbundig in de zonovergoten omgevingen die zo overvloedig in waterrijke gebieden voorkomt.

De geslachtsnaam Eutrochium is betrekkelijk nieuw: tot 2004 werd de naam Eupatorium gehanteerd.
In de glorietijd omvatte het geslacht Eupatorium meer dan 800 soorten; nu zijn het er nog maar 42. De purper bloeiende soorten uit Noord-Amerika uit de traditionele indeling zijn ondergebracht in Eutrochium. Het zijn er vijf. E. dubium, E. fistulosum, E. maculatum, E. purpureum en E. steelei. In het natuurlijk verspreidingsgebied overlappen de soorten elkaar en vormen gemakkelijk hybriden.

De wit bloeiende soorten zijn in Eupatorium gebleven. De enige Europese soort is Eupatorium cannabinum ( koninginnekruid).

Nochthans zijn Eutrochium en Eupatorium nauw verwante genera. Het verschil zit 'm met name in de bladstand. Bij Eutrochium zijn de bladeren kransvormig aan de stengel geplaatst; bij Eupatorium tegenoverstaand.

Beide namen zijn ontleend aan het Grieks. Eupatorium betekent 'van goede huize; uit de betere stand; elitair' en Eutrochium 'met mooie haren'.
De soortaanduiding 'maculatum' betekent gevlekt en verwijst naar de paarse vlekken op de stengel. 'Atropureum' betekent donkerpaars.

De Amerikaanse naam voor de Eutrochium is Joe Pey weed. Jopi was een Indiaanse medicijnman uit Nieuw Engeland, die een wortelextract uit Eutrochium purpurium (paars leverkruid) gebruikte tegen koorts.
De Nederlandse naam leverkruid doet vermoeden, dat de planten van het geslacht een helende werking hebben op de lever, maar dat is bewezen onjuist. Toch wordt de plant in de homeopathie aangeprezen tegen koude rillingen, malaria, artrose, erectiestoornissen en stemmingswisselingen. De lever wordt gezien als 'warmtemotor' van het lichaam; leverkruid helpt storingen in de warmtehuishouding op te lossen.

In Hoogvliet.
In het Arboretum staan 10 exemplaren in heestervak E.