Home Nieuws Beplanting Geschiedenis Arboretum Vrienden Bestuur  
Beplanting/Bomen/Albizia julibrissin
Bomen
Heesters
Kruiden
Terug

Albizia julibrissin

- Perzische slaapboom-

Albizia julibrissin (Perzische slaapboom) is een spectaculair bloeiende boom uit de bonenfamilie (Fabaceae). De bloemen hebben tientallen lange stampers, waardoor een poederkwastachtig uiterlijk ontstaat. De bladeren zijn samengesteld en de deelblaadjes zijn naar elkaar toe beweeglijk.

Albizia is een geslacht van ongeveer 150 soorten snelgroeiende (sub-)tropische bomen en struiken in de onderfamilie van de mimosa-achtigen (Mimosoideae). Het geslacht komt overal ter wereld in de tropen voor, maar het zwaartepunt ligt in de oude wereld.
De geslachtsnaam Albizia is gegeven door Antonio Durazzini in 1772. Hij was een huisarts in Figline, een dorpje in de buurt van Florence, de stad waar hij secretaris van de botanische vereniging was. George Bentham schreef de naam in 1836 feitelijk juist met 'zz' als Albrizzia, maar volgens de regels geldt de oudste geldig gepubliceerde benaming. Durazzini had zeker een hekel aan de dubbele z in zijn eigen naam, dat hij de Italiaanse markies Filippo degli Albizzi meende te moeten eren met een plantennaam met een enkele z. Die introduceerde in 1749 vanuit Constantinopel de Perzische slaapboom in Europa. Een schot in de roos, want van alle 150 soorten slaapbomen is Albizia julibrissin de enige die bij ons aangeboden wordt en winterhard is. Waarschijnlijk zijn er nog wel meer slaapbomen die bij ons winterhard (kunnen) zijn, bijvoorbeeld Albizia chinensis, A. coreana , A.coriaria, A.kalkora. Er zijn wellicht zo'n 20 Chinese slaapboomsoorten die daar onder strenge vorst overleven, maar waarvan de winterhardheid hier nog moet worden getest.
De verwarring over 1z of 2z's heeft de hele geschiedenis bestaan. De familie Albizzi was een invloedrijke bestuurdersclan uit Florence. Hun stamhuis (het Palazzo) stond en staat in de Albizi-steeg. Ze concurreerden in de 15e en 16e eeuw met de andere florentijnse families om de macht, zoals de Medici en de Alberti, maar even makkelijk als ze met elkaar trouwden, vermoordden of verbanden ze elkaar. De Albizzi hebben lang noodgedwongen in Frankrijk gewoond. In 1877 is de laatste naamhouder ongehuwd en kinderloos gestorven.
De soortaanduiding 'julibrissin' betekent 'in juli bloeiend'.
De Nederlandse naam voor het geslacht 'slaapboom' verwijst naar de eigenschap van de vertegenwoordigers hun deelblaadjes te sluiten en de bladeren als geheel te laten hangen als het donker wordt of fors regent. Je kunt er de klok op gelijk zetten, vandaar alternatieve namen als vijfuurboom of regenboom. Het verschijnsel doet denken aan het kruidje-roer-mij-niet (Mimosa pudica), die op dezelfde manier reageert bij aanraking. Mimosa, Acasia en Albizia zijn dan ook sterk verwante genera.
De soortaanduiding 'Perzisch' is min of meer toepasselijk, omdat de markies dacht dat de boom die hij in Istanbul zag staan, ergens achter in het Osmaanse Rijk in het wild voorkomt. Feitelijk komt de boom voor van Japan tot EthiopiŽ
Varieteiten.
'Summer chocolate' struikvorm met een chocoladekleurig blad
'Boubri' Ombrella, een varieteit met rode bloemen
'Ernst Wilson' is het meest winterhard
'Rosea' is het iets minder winterhard
'Shidare' is een treurvorm.

In Hoogvliet.
In het arboretum staat 1 exemplaar, die geplant is in het voorjaar 2014.