Home Nieuws Beplanting Geschiedenis Arboretum Vrienden Bestuur  
Beplanting/Kruiden/Inula helenium
Bomen
Heesters
Kruiden
Terug

Inula helenium

- Griekse alant -

De Griekse alant (Inula helenium) is een 1-2 meter hoog meerjarig kruid uit de asterfamilie (Asteraceae) met opvallende gele bloemhoofjes.

De plant bloeit van juli tot september. De lintbloemen zijn vrouwelijk, de buisbloemen zijn hermafrodiet.
De 50 cm lange bladeren zijn van onderen viltig behaard.
De soort komt van nature voor in Spanje, klein-Azie en de Himalaya op vochtige plekken in de halfschaduw. Als sierplant en keukenkruid is hij al in de Oudheid overal elders aangeplant. Hij geldt nu ook als ingeburgerd op het Amerikaanse continent.
Er zijn ongeveer 100 Inula-soorten.

Naamgeving
De wetenschappelijke naam Inula helenium is gegeven door Linaeus. De Romeinen noemden de plant al Inula, wat ontleend is aan het Grieks en verwijst naar de vochtafdrijvende werking. De Grieken noemden de plant Helenion, een verwijzing naar de Minoische vruchtbaarheidsgodin Helene. Dat bewijst, dat de plant al in de vroegste beschavingen bekend is geweest. De Kelten noemden hem elfwort en ook in het oude Egypte kende men het kruid.

De Nederlandse naam geslachtsnaam Alant is hetzelfde woord als Inula. De soortaanduiding 'Griekse' onderscheidt de plant van andere soorten, waaronder ook een Engelse alant. Het griekse verwijst naar Helene, of het is een vergissing, dat men dacht dat helenium in het Latijn 'uit Hellas= Griekenland' zou betekenen; in veel andere culturen heet de soort veldalant.

Gebruik
De wortelstok van de Griekse alant is aromatisch. Tegenwoordig beperkt het gebruik van de wortelstok zich tot hoestsiropen en in de absinth, maar in het verleden werd het ook gebruikt als keukenkruid om spijzen een stevige smaak te geven en tegen maagkramp.

In Hoogvliet.
Er staan zeven exemplaren van de Griekse alant in heestervak D.
In 2014 bloeide de plant medio juni al volop.