Home Nieuws Beplanting Geschiedenis Arboretum Vrienden Bestuur  
Beplanting/Bomen
Bomen
Heesters
Kruiden
 

Bomen

-daar gaat het tenslotte om bij een arboretum-

Bomen vormen de basis van onze tuin. Ze staan verspreid over het gebied. Registratie gebeurt door Stadsbeheer Rotterdam. Ons eigen systeem sluit daarbij aan.

Klik op de link "Lees meer.." voor een pdf van de plattegrond van het Arboretum.

Hieronder kun je meer te weten komen van de bomen die op onze tuin staan:

Lees meer...

 

Acer griseum

- papieresdoorn of kaneelesdoorn -

De papieresdoorn (Acer griseum) is een kleine boomsoort in het geslacht van de esdoorn (Acer) uit de familie van de zeepbomen (Sapindaceae). Hij komt uit Centraal China.

Lees meer...

 

Acer monspessulanum

- Montpelieresdoorn -

De Montpellieresdoorn is een boom uit de zeepboomfamilie (Sapindaceae). De kleine boom groeit in droge, heuvel- of rotsachtige streken in landen rond de Middellandse Zee, in de Kaukasus en West-Azië. Soms wordt de soort als sierboom aangeplant in parken en tuinen.

Lees meer...

 

Acer negundo var. californicum

- Californische Vederesdoorn -

De Californische vederesdoorn is een locale variant uit het zuiden van Californië van de Vederesdoorn die voornamelijk in het oosten van Noord-Amerika autochtoon is. De variant verschilt van het type in de viltig behaarde twijgen. Er zijn bijna altijd precies 3 deelblaadjes per blad, die aan de onderzijde blijvend behaard zijn.

Lees meer...

 

Aesculus glabra ‘October Glory’

- Ohio paardenkastanje –

De boom van de Amerikaanse staat Ohio.


*

Lees meer...

 

Albizia julibrissin

- Perzische slaapboom-

Albizia julibrissin (Perzische slaapboom) is een spectaculair bloeiende boom uit de bonenfamilie (Fabaceae). De bloemen hebben tientallen lange stampers, waardoor een poederkwastachtig uiterlijk ontstaat. De bladeren zijn samengesteld en de deelblaadjes zijn naar elkaar toe beweeglijk.

Lees meer...

 

Betula lenta

- suikerberk -

De suikerberk is een bladverliezende boom uit de berkenfamilie (Betulaceae). De soort is afkomstig uit de Appalachen in het oosten van de Verenigde Staten en Canada. Hij wordt 20 meter hoog, met een stamomtrek van 1,90 meter.

Lees meer...

 

Carpinus betulus ‘Quercifolia’

- eikbladige Europese haagbeuk -

Carpinus betulus ‘Quercifolia’is een kweekproduct van de gewone Europese haagbeuk waarvan de bladeren de vorm hebben als van een eik. Dat kan heel verwarrend zijn, maar gelukkig zijn er altijd wel een paar takken waarvan de bladeren terug gemuteerd zijn naar hun natuurlijke vorm, zodat we toch kunnen zien, dat het hier geen eik betreft, maar een haagbeuk. Het is een redelijk forse (tot 25 meter) boom uit de berkenfamilie (Betulaceae), waartoe ook de hazelaars, de elzen en uiteraard de berken horen.

Lees meer...

 

Carpinus orientalis

- Oosterse haagbeuk -

Carpinus orientalis(Oosterse haagbeuk)is een kleine boom uit de berkenfamilie (Betulaceae), waartoe ook de hazelaars, de elzen en uiteraard de berken horen.

Lees meer...

 

Carya illinoinensis

- pecannoot -

De pecan, Carya illinoinensis, is een van de 60 soorten uit de walnotenfamilie (Juglandaceae). De soort is inheems in Noord-Amerika, ruwweg tussen de Rocky Mountains en de lijn Chicago- New Orleans.

Lees meer...

 

Castanea sativa

- tamme kastanje -

De tamme kastanje (Castanea sativa) is een, vaak meerstammige, loofboom uit de beukenfamilie (Fagaceae), die van nature voorkomt in het Middellandse Zeegebied. De boom kan een hoogte bereiken van ongeveer 25-35 meter.

Lees meer...

 

Catalpa erubescens ‘Purpurea’

- purperrode trompetboom -

Dit is een bladverliezende boom met een groot, ovaal blad dat laat in het voorjaar uitloopt en dan purperrood is gekleurd.In de loop van de zomer wordt het blad groen.

Lees meer...

 

Cedrus deodara ‘Aurea’

- gouden Himalayaceder -

De Himalayaceder of Deodar is een conifeer uit de familie van de dennen (Pinaceae).
Er zijn vijf Ceders, maar de biologen twisten met elkaar, hoeveel daarvan soorten zijn en hoeveel ondersoorten. Volgens sommigen is er maar 1 echte soort: de Libanonceder met 5 ondersoorten.

Lees meer...

 

Celtis australis

- Mediterrane hakbes of zuidelijke netelboom -

De zuidelijke netelboom is een tot 25 m hoge loofboom uit de familie van de Cannabaceae – Hennepfamilie (samen met de hop en uiteraard de hennep).
Celtis australis is inheems in de landen rond de Middelandse Zee (Europa, Afrika, Turkije). Het is een boom die we in submediterrane en mediterrane bossen vinden, want hij is warmteminnend. Hij kan tot 600 jaar oud worden.

Lees meer...

 

Clerodendrum trichotomum

- pindakaasboom -

Clerodendrum trichotomum is een kleine boom (een meter of zes) die in augustus of soms pas in september bloeit.

Lees meer...

 

Davidia involucrata var. vilmoriniana

- Franse vaantjesboom -

Davidia involucrata is de enige soort uit het geslacht Davidia, een geslacht uit de tupelo onderfamilie (Nyssoideae). Deze onderfamilie valt binnen de kornoeljefamilie (Cornaceae) en bestaat uit 5 geslachten van bomen, waaronder het geslacht Mastixia met 25 soorten de grootste is. Verder nog Nyssa met 13 soorten, Diplopanax met 2 soorten, Camptotheca ook 2 soorten en Davidia met 1, zo je wilt 2 soorten.

Lees meer...

 

Diospyrus lotus

- lotus godenpeer-

Voor deze boom zijn verschillende Nederlandse namen in omloop: dadelpruim, of kakipruim, of lotusboom. Maar ook onder de naam “godenpeer” staat deze boom bekend.

Lees meer...

 

Fagus sylvatica 'Asplenifolia'

- varenbeuk -

De varenbeuk is een boom die opvalt vanwege zijn diep ingesneden donkergroene bladeren die in de herfst goudgeel verkleuren. De boom kan een hoogte bereiken van maximaal 15 meter. De hoogte na 10 jaar is 5 meter.

Lees meer...

 

Gleditsia triacanthos

- valse christusdoorn -

De valse christusdoorn (Gleditsia triacanthos) is een bladverliezende boom die uit Noord-Amerika stamt. De boom groeit snel en verschaft daarom vlug schaduw. Hij kan een hoogte van 20-30 m bereiken. Kenmerkend zijn de grote doornen aan stam en takken.

Lees meer...

 

Juglans regia

- gewone walnoot / okkernoot

De gewone walnoot of okkernoot (Juglans regia) is een boom uit de okkernootfamilie (Juglandaceae). Andere soorten in het geslacht Juglans zijn de grijze, de zwarte en de Japanse walnoot. Een verwant geslacht is Carya (de hickorynoten), met o.a. de pecannoot en de bitternoot.

Lees meer...

 

Koelreuteria paniculata

- Chinese vernisboom, lampionboom, blazenboom of koelruit -

De koelruit is een bladverliezende boom uit de zeepboomfamilie (Sapindaceae) die snel groeit, prachtig bloeit en bij ons meestal niet hoger en breder wordt dan 5 m. Inheems is hij in China, Japan en Korea. Daar zijn er zeven soorten vertegenwoordigd. Hij is één van de bomen die in de zomer bloeien, net als Sophora. In het najaar zijn de bladeren geel, oranje of oranjebruin gekleurd.

Lees meer...

 

Liriodendron tulipifera

- Amerikaanse tulpenboom -

Liriodendron is de naam van een geslacht van planten uit de Tulpenboomfamilie. Het geslacht telt slechts twee soorten; beide soorten zijn bladverliezend. Liriodendron tulipifera (Amerikaanse tulpenboom) is de bekendste van de twee soorten en is afkomstig uit oost-Noord-Amerika waar de soort ook een belangrijke houtleverancier is. De andere soort, Liriodendron chinense (Chinese tulpenboom), is afkomstig uit China en Vietnam.

Lees meer...

 

Maackia amurensis

-Oost-Siberische zilverboom-

Maackia amurensis (Oost-Siberische zilverboom) uit de bonenfamilie (Fabaceae) groeit in zijn land van herkomst (Noord-Oost China) uit tot een elegante, bladverliezende, breed uitgroeiende boom van 15 meter hoog met een vrij open groeiwijze. Bij ons zelden hoger dan 8 meter.

Lees meer...

 

Maclura pomifera

- Osagedoorn -

De 15 soorten bladverliezende en groenblijvende, doornige bomen, struiken en klimplanten van Maclura, het geslacht dat tot de moerbeifamilie (Moraceae) behoort, zijn overwegend verspreid in tropische gebieden. Slechts één soort, Maclura pomifera of osagedoorn komt in Noord-Amerika voor en kan ook in ons land worden geplant.

Lees meer...

 

Magnolia acuminata

-komkommermagnolia of spitsbladige beverboom-

Komkommermagnolia of spitsbladige beverboom is een bladverliezende boom uit de Magnolia-familie (Magnoliaceae) van tot 24 meter, in uitzonderlijke gevallen, tot 30 meter hoog.

Lees meer...

 

Malus floribunda

- Japanse wilde sierappel-

Een bladverliezend boompje van 6-8 meter uit de familie van de Roosachtigen (Rosaceae) met bloemen die rood van buiten en wit van binnen zijn en met gele appeltjes van 1 cm doorsnede.
Het zou een wilde soort kunnen zijn, maar mogelijk een kruising tussen Malus sieboldii en Malus baccata. In 1862 van Japan naar Europa gebracht. Hier vooral gebruikt als sierplant, maar ook -omdat de soort immuun is voor appelschurft- om te kruisen met de cultuurappel (Malus domestica).

Lees meer...

 

Mespilus germanica

- mispel -

De mispel (Mespilus germanica) is een kleine fruitboom uit de rozenfamilie (Rosaceae). Ze bloeit in West-Europa in mei met circa 4 cm grote, crèmewitte bloemen. De vruchten zijn eetbaar.

Lees meer...

 

Morus alba ‘Macrophylla’

- grootbladige witte moerbei -

De grootbladige selectie van de witte moerbei Morus alba ’Macrophylla’ is al sinds 1815 in Frankrijk in cultuur.

Lees meer...

 

Nyssa sinensis

- Chinese tupeloboom -

Nyssa sinensis (Chinese tupeloboom) is een bladverliezende boom uit de familie van de Kornoeljes (Cornaceae) uit China en Vietnam.

Lees meer...

 

Nyssa sylvatica

- zwarte tupeloboom-

De zwarte tupeloboom (Nyssa sylvatica) is een middelgrote bladverliezende boom, inheems in oostelijk Noord-Amerika van New Engeland en het zuiden van Ontario tot centraal Florida en het oosten van Texas. Sporadisch komt de soort voor in Mexico.

Lees meer...

 

Ostrya carpinifolia

- Europese hopbeuk -

De Europese hopbeuk (Ostrya carpinifolia) is een plant uit de berkenfamilie(Betulaceae). De soort is afkomstig uit het zuiden van Europa en Anatolië. De boom wordt tot 15 m hoog. De plant heeft een ronde kroon en een grijze stam. De bladbasis is meestal rond. De vruchtjes zijn ovaal. Het uiteinde ervan is met haartjes bedekt.

Lees meer...

 

Paulownia tomentosa

- viltige Anna Paulonaboom -

Het geslacht Paulownia bestaat uit 7 soorten, die in het wild voorkomen in China. Het zijn hoge, bladverliezende bomen met trompetvormige bloemen, typisch voor de Scrophilariacea, waartoe de Paulownia’s behoren. De meest gekweekt soort is Paulowina tomentosa.

Lees meer...

 

Phellodendron chinense

- Chinese kurkboom -

Deze Kurkboom komt uit China, zoals zijn naam al aangeeft.

Lees meer...

 

Populus alba

-witte abeel of zilverpopulier –

De witte abeel, ook wel zilverpopulier genoemd, is een boom uit de wilgenfamilie (Salicaceae). De plant komt van nature voor in midden- en Zuid-Europa, Noord-Afrika en in het midden en het westen van Azië.

Lees meer...

 

Populus canadensis

-Canadese populier of kanadas –

De Canadese populier, een kruising tussen de Amerikaanse populier (Populus deltoides) en de zwarte populier (Populus nigra) is een boom uit de wilgenfamilie (Salicaceae). De plant komt alleen in cultuur voor; selecties van deze kruising worden algemeen aangeplant vanwege de rechte stam.

Lees meer...

 

Populus lasiocarpa

- ruwvruchtige populier -

De ruwvruchtige populier is een boom uit de wilgenfamilie (Salicaceae). De plant komt van nature voor in centraal China.
De standplaats van de ruwvruchtige populier is vochtige loofbossen, langs rivieroevers en op hellingen op natte leemachtige lichtzure grond. In zijn natuurlijk verspreidingsgebied is het een gewaardeerde houtproducent, maar daarbuiten wordt hij nauwelijks aangeplant, vanwege het gevaar van afbrekende takken.
Het is niet bekend hoe deze populier vanuit China in het westen is beland. Het eerste exemplaar zou in Italië ontdekt zijn.

Lees meer...

 

Prunus serrulata 'Shirotae'

- Fujiyama sierkers -

De Prunus serrulata 'Shirotae' is een cultivar van de Japanse sierkers. Deze elegante sierboom is een echte blikvanger in elke tuin met zijn witte bloesem in april. Er komen geen vruchten aan de boom.

Lees meer...

 

Prunus subhirtella 'Autumnalis'

- sneeuwkers -

De sneeuwkers is één van de weinige bomen die in de winter bloeien. Vaak begint hij al in november te bloeien, en dat kan tot maart/april doorgaan (behalve als het vriest). Andere gebruikte namen zijn Winterprunus, Herfstprunus, Japanse kerselaar
Autumn Cherry, Winter Flowering Cherry (Engels), Cérisier d’Automne (Frans), Schneekirsche (Duits)

Lees meer...

 

Prunus yedoensis ‘Ivensii’

- Yoshino-kers -

Kersen behoren tot een enorm uitgebreid plantengeslacht: de rosaceae. Er zijn blad¬verliezende kersen (sierkersen) en wintergroene kersen (laurierkersen). De Prunus yedoensis ‘Ivensii’ is een kleine, bladverliezende soort die op latere leeftijd enorm breed wordt.

Lees meer...

 

Pyrus calleryana 'Chanticleer'

- Chinese straatpeer -

De Chinese straatpeer is een bladverliezende slanke boom uit de rozenfamilie (Rosaceae), uitermate geschikt voor het doel waarvoor hij is gekweekt: om langs de straat te groeien.

Lees meer...

 

Quercus ilex

- steeneik -

De steeneik is een boom uit de beukenfamilie (Fagaceae) uit het westelijke Middellandse zeegebied. De boom is bestand tegen de zilte zeewind en de luchtvervuiling in de stad. In Engeland is hij daarom een gewilde parkplant, die daar winterhard is; op het Noordeuropese vasteland kan hij wel eens bevriezen.

Lees meer...

 

Sequoiadendron giganteum

- reuzenmammoetboom -

Deze Reuzenmammoetboom is de eerste boom die op het Arboretum Hoogvliet is geplant. Een langverwachte, feestelijke gebeurtenis die plaats vond op 16 september 2006. Dit is Erik’s boom, genaamd naar het jongetje dat deze boom die dag op zijn negende verjaardag heeft geplant.

Lees meer...

 

Sophora japonica 'dotheana'

- Doth's Japanse honingboom -

Een andere Nederlandse naam voor deze boom is Snoerenboom, genoemd naar de kronkels in de stam die de Sophora op latere leeftijd krijgt. Sophora’s zijn er in alle soorten en maten: als boom, met of zonder blad in de winter, als kruid of als struik.

Lees meer...

 

Tetradium daniellii

- hommelruit -

De hommelruit is een zomergroene struik of boom uit de familie van de Rutaceae (ruitachtigen) die een hoogte van 20 meter kan bereiken. De huid van de stam is glad als een beuk, met stippeltjes.

Lees meer...

 

Tilia europaea 'Pallida'

- koningslinde -

Geplant in het Arboretum ter gelegenheid van de inhuldiging van koning Willem-Alexander.

Lees meer...

 

Zelkova serrata

- keyaki of Japanse zelkova -

De keyaki is een bladverliezende tot 30 meter hoge boom uit de iepenfamilie (Ulmaceae) die van nature voorkomt in China, Japan en Korea. Daar groeit hij bij voorkeur in laag gelegen stroomdalen op vochtige vruchtbare gronden, maar hij kan tot 1200 meter boven zeeniveau komen.
De boom is in Nederland geïntroduceerd door Phillipp von Siebold in 1830. In Europa en Noord-Amerika wordt hij sindsdien aangeplant als sierboom in parken en langs wegen en straten. Hij is resistent tegen de iepenziekte. Ook als bonsai is de soort populair.

Lees meer...