Home Nieuws Beplanting Geschiedenis Arboretum Vrienden Bestuur  
Beplanting/Heesters
Bomen
Heesters
Kruiden
 

Heesters

-struiken en boompjes op de tuin-

De heesters op onze tuin staan in vakken. Binnenkomend vanaf de Herikweg vindt u aan uw rechterhand het heestervak A, met het pad meelopend komt u achtereenvolgens heestervak B en C tegen, vervolgens de nieuwe brug waarover het Arboretum te bereiken is vanuit de Ferdinand Huyckstraat. Daarna volgt aan de linkerkant van het pad heestervak D en aan de rechterkant van het pad terug naar de uitgang heestervak E. Tenslotte ligt heestervak F helemaal aan het uiteinde van de tuin (waar vroeger de ingang was) tussen de beschermende ijzerconstructies.

De volgende heesters zijn aangeplant:

Lees meer...

 

Cercis siliquastrum

-mediterrane Judasboom-

Cercis siliquastrum (mediterrane Judasboom) is een bladverliezend meerstammig boompje uit de bonenfamilie (Fabaceae) dat vooral bekendheid geniet vanwege het verschijnsel van cauliflorie (stambloei).

Lees meer...

 

Corylus maxima 'Purpurea'

– roodbladige Lambertsnoot

De Lambertsnoot is een bladverliezende struik uit het 25 soorten tellende geslacht hazelnoten, dat behoort tot de berkenfamilie (Betulaceae). Van nature komt hij voor in zuidoost Europa (Balkanlanden) en Turkije. De varieteit 'Purpurea' heeft nog donkerder rode bladeren dan de wildvorm.

Lees meer...

 

Cotinus coggygria 'Royal purper'

-koningspaarse pruikenboom-

Cotinus coggygria 'Royal purper' of koningspaarse pruikenboom is een varieteit met paarse bladeren van een blaverliezende heester uit de cashewnotenfamilie (Anacardiaceae). Tot deze familie van tropische en subtropische bomen en struiken behoren ook de mango, de gandaria, de kerstbes, de marula, de sumak en de pistache.

Lees meer...

 

Cytisus of Sarothamnus scoparius

- gewone brem of bezembrem -

De gewone of bezembrem (Cytisus of Sarothamnus scoparius) is een overjarige struik uit de familie van de vlinderbloemigen (Lotoideae) die in Nederland inheems is en algemeen voorkomt op lichtbeschaduwde zandgronden en heidevelden.

Lees meer...

 

Daphne mezereum

- rood peperboompje -

LET OP: GIFTIG

Rood peperboompje (Daphne mezereum) is een struik, die behoort tot de peperboompjesfamilie (Thymelaeaceae). De soort staat op de Nederlandse Rode Lijst van wilde planten als zeer zeldzaam.

Lees meer...

 

Euonimus alatus

- de gevleugelde kardinaalsmuts-

Euonimus alatus (de gevleugelde kardinaalsmuts) is een struik uit de familie van de Celastraceae (Boomwurgerfamilie), uit China, Japan en Korea. De soort is verwant aan de Europese kardinaalsmuts, die bij ons inheems is.

Lees meer...

 

Hamamelis intermedia

- middelste toverhazelaar -

De middelste toverhazelaar (Hamamelis ×intermedia) is een bladverliezende struik uit de toverhazelaarfamilie Hamamelidaceae.
Het is een kruising die omstreeks 1935 is ontstaan uit de twee Aziatische soorten Hamamelis japonica en Hamamelis mollis (Japanse x Chinese toverhazelaar).

Lees meer...

 

Hamamelis japonica

- Japanse toverhazelaar -

De Japanse toverhazelaar (Hamamelis japonica)
De toverhazelaarfamilie Hamamelidaceae groeit meestal als een bladverliezende heester, zelden bereikt hij de omvang van een kleine boom met een hoogte van 3 tot 4 meter en vormt een warrige vaasvormige kroon van enigszins vertakte, afstaande takken.

Lees meer...

 

Hydrangea arborescens ‘Annabelle`

- bloemkoolhortensia -

De Annabelle is een in de natuur ontstane hortensia, die sinds 1962 in de handel is gebracht en stormenderwijs de tuinen heeft veroverd.

Lees meer...

 

Hydrangea aspera ‘Macrophylla’

- behaarde hortensia -

Lees meer...

 

Hydrangea serrata ‘Blue Bird’

– gezaagdbladige hortensia -

Lees meer...

 

Hydrangea quercifolia

- eikenbladhortensia -

De eikenbladhortensia komt uit het zuidoosten van de VS.

Lees meer...

 

Leycesteria formosa

-grootmoeders oorbel-

Grootmoeders oorbel (Leycesteria formosa) is een bladverliezende struik uit de familie van de kamperfoelies (Caprifoliaceae) met 4 tot 13 centimeter lange bladeren, wit tot roze knoppen en rode bessen. Het natuurlijke verspreidingsgebied van de soort ligt in het zuidwesten van China en de Himalaya.

Lees meer...

 

Linnaea amabilis

–koninginnestruik-

De koninginnestruik heette nog niet zo lang geleden Kolkwitzia amabilis. Het is een bladverliezende heester uit de Kamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae). In zijn natuurlijk verspreidingsgebied in China groeit de struik op 300 tot 1300 meter op berghellingen langs de weg aan de rand van of in bosschages op vochtige voedselrijke bodem. In China is de plant zeldzaam en vóór de westerse ontdekking nooit in cultuur gebracht.

Lees meer...

 

Lonicera fragrantissima

– sterkgeurende struikkamperfoelie -

Kamperfoelies zijn voornamelijk bekend als klimplant. Lonicera fragrantissima is geen klimmer,maar een struik. Het is een tamelijk los groeiende heester met een hoogte van 1.50 m. Deze soort is half wintergroen doch hoofdzakelijk bladverliezend. In de zomerperiode is het een betrekkelijk onopvallende struik. Zij het dat er in juni wat rode bessen verschijnen.

Lees meer...

 

Lonicera tatarica

- Tataarse struikkamperfoelie -

Kamperfoelie is vooral bekend als een klimplant. Lonicera tatarica daarentegen is een struik en heet dan ook niet voor niets struikkamperfoelie. De bloemetjes aan deze kamperfoelie zijn relatief klein, maar soms bloeit de struik ook in november en dan vallen ze op het kale hout wel op. De vruchten zijn geliefd bij vogels.

Lees meer...

 

Magnolia liliiflora

- purpermagnolia of leliebloemige beverboom -

Lees meer...

 

Magnolia soulangeana

- tuinmagnolia of gewone beverboom -

De tuinmagnolia of gewone beverboom is een kruising uit 1820 door de Franse kweker Etienne Soulange-Bodin van Magnolia liliiflora (purpermagnolia) en Magnolia denudata (Yulan-magnolia).

Lees meer...

 

Magnolia stellata

- stermagnolia of sterbloemige beverboom -

Magnolia stellata
stermagnolia of sterbloemige beverboom is een plantensoort uit het geslacht Magnolia. Deze bladverliezende heester is afkomstig uit Japan en wordt als sierstruik aangeplant.

Lees meer...

 

Osmanthus burkwoodii

- Burkwood's schijnhulst -

Osmanthus x burkwoodii is een grote wintergroene heester uit de olijffamilie (Oleaceae) met compacte, bossige, afgeronde vorm. Het is een kruising van Osmanthus delavayi (Delavay's schijnhulst) en Osmanthus decorus (Georgische schijnhulst).

Lees meer...

 

Philadelphus lemoinei

- Lemoine's boerenjasmijn -

Philadelphus lemoinei is een struik uit de hortensiafamilie (Hydrangiaceae)
In 1884 kruiste de kweker Victor Lemoine Philadelphus microphyllus met Philadelphus coronarius and produceerde deze plant.

Lees meer...

 

Phyllostachys aurea

-gouden groefbamboe-

Lees meer...

 

Phyllostachys vivax

-krachtige groefbamboe-

Lees meer...

 

Physocarpus opulifolia 'Diabolo'

- duivelse blaasspirea -

Cultivar van de blaasspirea, een bladverliezende bossig opgaande struik uit de rozenfamilie (Rosaceae), afkomstig uit de oostelijke staten van Amerika, met afbladderende takken en tegenoverstaande donkerpaarse drielobbige bladeren die op die van de veldesdoorn of de Gelderse roos lijken, met tussen mei en augustus kleine witte bloemen in dichte balvormige schermen, gevolgd door rode vruchten in de vorm van opgeblazen sterren, waarin de zwarte zaden zitten.

Lees meer...

 

Prunus lusitania

- Portugese laurierkers -

De Portugese laurierkers is een soort van het geslacht Prunus, behorend tot de sectie Lauracerasus, uit de familie van de rozen (Rosaceae). De soort is inheems in het zuidwesten van Frankrijk, Spanje, Portugal, Marokko, en op de Azoren, de Canarische Eilanden en Madeira.

Lees meer...

 

Sambucus nigra 'Black Beauty'

– donkerbladige zwarte vlier

De zwarte vlier is een bladverliezende struik uit het 25 soorten tellende geslacht vlier (Sambucus) dat meestal gerekend wordt tot de kamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae), soms tot de muskuskruidenfamilie (Adoxaceae). De zwarte vlier, zo genoemd vanwege zijn zwarte bessen, komt in het wild voor in heel Europa, het westen van Siberië, het noorden van India, de Kaukasus, klein-Azië en noord-Afrika.

Lees meer...

 

Stachyurus praecox

- de vroege staartaar -

De vroege staartaar (Stachyurus praecox) is een bladverliezende struik uit de familie van de staartaren (Stachyuraceae). Er is binnen de familie maar één geslacht en binnen het geslacht maar 8 soorten. Ze komen in het wild voor in de Himalaya en oost Azie. De vroege staartaar komt uit Japan.

Lees meer...

 

Syringa josikaea

–Hongaarse sering-

Lees meer...

 

Syringa microphylla “Superba”

-herfstsering-

Lees meer...

 

Syringa vulgaris

- gewone sering -

Lees meer...

 

Viburnum bodnantense ‘Dawn’

– wintersneeuwbal -

Lees meer...

 

Viburnum burkwoodii

- paassneeuwbal -

Lees meer...

 

Viburnum plicatum ‘Mariesii’

- Japanse etagesneeuwbal -

Lees meer...